2011. január 18., kedd

Az én sushim


Az előkészület: a hozzávalókat vékony szeletekre vágtam.



Először egy kevés misoval kentem meg a lapot,
majd rátettem a  "rizst" (fehérrépából és zellerből) aprítva,a norilap szélére. 

majd  rátettem a  répát,

a cukkinit,

a kápia paprikát,

a szeletelt avokádót,

vékony csíkokban citomot,

uborkát,

salátát, ( de lehet csírát, vagy más zöldet)

feltekerve ilyen lett.



Kettévágva,


szeleteltem , 6 db lett egy lapból.





Készítettem egy kevés wasabi mártást  mellé ( wasaipor, kevés avokádó, citromlé, só, víz, kevés agavé )

Hát így sikerült az első  nyers sushim!



2011. január 10., hétfő

Leveleskel saláta karfiollal







A leveleskelt és a  karfiolt aprítottam,paradicsomot,paprikát tettem hozzá,és egy olivaolajos, sós citromlés salátaönttel kevertem össze, kevés chili, citrombors is került még bele.
A saláta érdekessége  a felaprított karfiol, amitől úgy néz ki a  mintha  reszelt sajttal szórtam volna meg . 

Csomagold be !



Ha nincs időd, csomagold be,  így készíthetsz szendvicset, csak banán és mángold levél kell hozzá !






2011. január 9., vasárnap

Leveleskel saláta céklával


A leveleskelt apróra vágtam, kevés sóval, olivaolajjal,citromlével kézzel jól "összegyúrtam". Ettől puhább lett,majd a többi hozzávalóval együtt összekevertem. 



 
A  saláta összetevőit kikészítettem, jól láthatók a képen, csak aprítani , összekeverni kellett.
-leveleskel,
-olivaolaj,
-citromlé
-szójaszósz
-balzsamecet
-fenyőmag
-reszelt cékla
-avokádó ( nagyobb szeletekben )
-paprika( vékony csíkokra szeletelve, sárga, piros színű)
-só


2011. január 8., szombat

Egy csokor leveleskel januárban, ugye milyen szép?

Ezt a gyönyörű leveleskelt a biopiacon vettük ma reggel .


Hetekig képes friss maradni! Igazi zöldturmixnak való ! 

Jövőre mi is ültetünk a kertünkbe.
A leveleskel tápanyagtartalma mindegyik káposztafélét felülmúlja!!
Zöldturmixot, salátát lehet készíteni belőle. Az aszalt NAPKEKSZ-hez is hozzáadhatjuk .

2011. január 7., péntek

Áfonyakrémes torta



Holnap vendégek jönnek,áfonytöltelékes tortát készítettem. A gyümölcslapok megint kapóra jöttek. Szeletelés után megmutatom milyen lett, addig is jó éjszakát mindenkinek ! A receptet is holnap fogom leírni .




1. réteg (alul):dió és datolya keveréke ( áztatott)
2.réteg ( középen) aszalt vörösáfonya kesudióval mézzel turmixolva
3.réteg ( felül) mandula vízzel, agavéval turmixolva

a dekoráció : aszalt gyümölcslapokból készült ,néhány szem aszalt vörösáfonya

2011. január 5., szerda

"Átmeneti étel" zöldséges barnarizs



Az "átmeneti étel" a nyersétkezésben azt jelenti, hogy a főtt gabonához ( rizs, köles, hajdina, árpa, amarant, quinoa) nyers apróra vágott zöldségeket teszünk.Kitünő fogás,mert közelít a teljesen nyers ételekhez. ez a tál étel húsevő és nem húsevő embernek is megnyerné a tetszését. Én nagyon sokszor készítettem el már korábban is. Azért került fel ez az étel a nyersételek közé, mert ez átmenetet képez a főtt és a nyers ételek között.
Egy finom  nyers saláta mellé, és már készen is van az ebéd ! Én ma ezt ebédeltem. Mivel a "magamról" c. fejezetben már írtam hogy nem vagyok 100%-os nyersevő, de folyamatosan törekszem arra hogy a nyers ételek elsőbbséget szerezzenek az étrendenben. Nyáron gond nélkül megvalósítható, de télen úgy érzem alkalmazkodva a hideghez nagyon jól esik a meleg étel. Remélem sokak számára jelent segítséget,  könnyebbséget, ha talál egy ilyen receptet is a sok nyers étel között.
( csak a barnarizst főztem meg !)

Az apróra vágott zöldségek: répa,cukkini, kápia paprika,petrezselyem, rózsáira szedett brokkoli.  Hagymát, fokhagymát nem teszek bele, mert ez egy harmónikus íz világ,eben az esetben nagyon izgatólag hatna, és fokozná az étvágyat. 

2011. január 2., vasárnap

Super Size Me opening




Érdemes a filmet teljes egészében magyarul is megnézni !

2011. január 1., szombat

B.U.É.K. 2011-t ! Mindenkinek ! Ananász curry-vel


És a recept:

1/2 ananász kockára vágva, és a következő pikáns, fűszeres szósszal összekeverve salátával tálalva.
-mustármag
-1 t.k.őrölt paprika
-1 t.k.kurkuma
-1 t.k.curry
-1/2 hagyma( új,vagy póré)
-kevés csípős zöldpaprika, vagy chili
-fahéj
-kardamom
-szegfűszeg
-méz
-kókusz(tej)
-2 ek.olivaolaj
-só, bors, ízlésed szerint
-kevés áztatott mazsolával néhány szem mogyoróval díszítve

2010. december 29., szerda

Ananász saláta

Ezen a héten a sláger az ananász a konyhámban! Ma egy gyors, finom , pikáns salátát készítettem.
A ketté vágott szép nagy ananász belsejét kivágtam, majd egy tálban elkészítettem a salátát:
-jégsaláta,(vagy bármilyen más zöld ,madárbegy, ruccola)
-olivaolaj,
-só
-citrombors
-curry ( ettől lesz nagyon finom !)
-2 e.k. citromlé
-chili

2010. december 28., kedd

Gyümölcsjoghurt házilag (Lassi)


A 1/2 csésze beáztatott,héjjától megtisztított mandulát kevés vízzel felöntöttem, 2 e.k. citromlével, ízlés szerint mézzel és sóval,bármilyen gyümölccsel összeturmixoltam poharakba töltöttem, a végén gyümölcsdarabokat adtam hozzá (ananász, mandarin, kivi ) Még jobb, ha
néhány órán keresztül  (4-6 ó )langyos helyen hagyjuk, mert akkor lesz igazán "joghurt", vagyis enyhén savanykás.Erjesztési folyamat nélkül is készíthetjük.
Nálunk erre nem volt ideje , mert gyorsan megettük.

( Egy tipp: avokádó hozzáadásával még sűrűbb, krémesebb lesz !  )

 "LASSI" jelentése : joghurt,vagy aludtejből készült indiai ital.

Itt most a tejet a mandulából készített "joghurttal " helyettesítettem.

A zsírbontó ananász

Ananász ültetvény

A még nem érett ananász


 Az érett ananász.


Dél-Amerikában őshonos, nagytörzsű 1 m magas évelő növény.

A legfinomabb fajta Costa Ricából érkezik hozzánk.


Az ananász legértékesebb hatóanyaga a bromélia nevű enzim, mely a fehérjeemésztésben,nyújt hathatós segítséget,valamint nagy szerepet játszik a zsír elégetésében. Csökkenti az édesség utáni vágyat, 100 gr mindössze 57 cal -át tartalmaz. Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzését ,helyreállítását. C-vitamint, Kaliumot,folsavat,magas rostot tartalmaz.Súlyfelesleg,  a bélrendszer zavaránál kítűnő.

És egy kítúnő zsírbontó ital :
- ananász
-gyömbér
-citromfű
-narancslé
-méz
-fahéj
             turmixold össze!






Nagyon finom lett !

2010. december 25., szombat

Karácsonyi gyümölcs kehely


Az ünnepek alatt,nagyon jól esik egy ilyen gyümölcskehely. Narancs, grapefruit , mandarin,lime, banán,datolya, dió,kókusz, agavé keverékéből készítettem. Mindent apróra vágtam, az öntetet banánból készült, amit turmixoltam.

2010. december 24., péntek

Ady: Karácsonyi rege

Áldott karácsonyt mindenkinek !

Este mikor kigyúlnak a  karácsonyi fények,
A gyermekkori álmok egy percre visszatérnek.
Ekkor a szemekbe a szeretet fénye lángol,
És a gyertyafénynél még a csillag is táncol.

Mikor a fenyő illata megérinti a szivünk.
Ezen az estén egy kicsit az álmunkban is hiszünk.
Nem szeretnénk más csak boldogok lenni,
És másokért a szokásosnál is többet tenni.

A rohanó világban megkoptak a fények,
Halványak a hitek és halványak a remények.
Nem szeretnénk mást , csak hinni a szóban,
Őszintén szeretni és bízni a jóban.

Őrizzük meg a karácsonyunk fényét,
S őrizzük meg a szeretetben való hitünk reményét.
Hisz ma este mi is gyermekek vagyunk,
s gyermeki vágyainknak határt nem szabhatunk.
( ismeretlen szerző)  

2010. december 21., kedd

Bonbon torta ,Isten éltesse a Tamásokat !

 Ma van Szent Tamás napja, férjem és a "kisfiam" névnapja. Ezen a napon van a leghosszabb éjszaka, innentől majd mindenki örömére rövidülnek az éjszakák és hosszabbodnak a nappalok.  Készítettem egy  csoki tortát, a díszítésre felhasználtam a félbevágott szaloncukrokból néhányat.A gyümölcslapokból ollóval vágtam ki ezt a csillagformát.


2010. december 16., csütörtök

Szaloncukor készítés ( nyers!)



A mandulát héjától megtisztítva mézzel, kókusszal együtt turmixoltam.



Ilyen sűrű masszát kaptam.


A masszából nagyjából egyenlő golyókat formáltam majd kissé szögletesre alakítottam, amit csokiba mártottam.
A csoki kókuszolaj , méz és kakaó keverékéből készült.  

 Szárítottam , majd a hűtőbe tettem.

Ilyen szépen lehetett késsel vágni.

Nem  maradt más hátra, mint hogy élvezettel csomagoltam a színes papírba a szaloncukrokat.

És alig várták már hogy a fényképezőgép előtt díszelegjenek.

2010. december 13., hétfő

Könyvújdonság

" Fogyasszon ételeket.Ne túl sokat, főleg növényeket"- foglaja össze Michael Pollan a helyes táplálkozás legfontosabb szabályait.Ám arra is felhívja a figyelmünket, hogy a feladat koránt sem olyan egyszerű, mint ahogy ezek alapján gondolnánk.Mit értünk pontosan " étel " alatt ? Milyen élelmiszernek tekintett termékek nem tartoznak bele a legnagyobb jó indulattal sem ebbe a kategóriába ? És hogyan fogyasszuk el a valódi ételeket ahhoz, hogy sokáig megőrizzük az egészségünket? Michael Pollan Életadó ételeink c. könyvét medöbbentő felvetései és hatékony praktikus tanácsai mellett humoros stílusa teszi igazán élvezetes olvasmánnyá.
Amerikai író, aktivista és újságíró , a Kaliforniai Egyetem professzora. A táplálkozáskutatás témakörében Michael Pollan ma a világ egyik legismertebb gondolkodója. Könyvei amelyek az egészséges táplálkozás legkorszerűbb elméleteivel ismerteteik meg az olvasókat a világ számos országában kerültek a sikerlisták élére.

2010. december 12., vasárnap

Ezüst vasárnap 2010.dec.12. Budapest Vörösmarty tér














Túrós palacsinta nyersen !


Kesudióból , kevés méz, citromlé, vanilia hozzáadásával nagyon finom krémet készítettem. 2 ó-ra vízben beáztatott mazsolával gazdagítottam,majd a már meglévő vékony gyümölcslapot kentem meg,palacsinta formára tekertem.




Ílyen közelről, vékony "tésztában" a citromos krém. 







2010. december 8., szerda

"Párolt" karfiol - ami nem igaz, mert nyers - "prézlivel" és "tejföllel"







Még egy karfiolos recept !
Ismét apró rózsáira szedtem a karfiolt, majd az előre elkészített "tejföllel" és a  "prézlivel" ,kevés petrezselyemmel tálaltam.
A "tejfől" előzőleg vízben áztatott  kesudióból készült.Kevés citrom és só hozzáadásával. Ezt is el lehet készíteni előre, és ha néhány órán át langyos helyre teszed, akkor olyan íze lesz mint az  igazi tejfőlnek ( de szerintem még finomabb).  
 A "prézli" krékerből készült, csak az aprítógépbe kellett tennem egy pár pillanatra és már készen is volt!

2010. december 7., kedd

Hadd "főzzek" ma magamnak ....!!

A mai ebédem  íme : karfiol "nokedli", avokádó mártással.Már régóta terveztem, hogy elkészítem, előszőr Joan nyersételkészítő tanfolyamán ettem hasonlót.

                             Egy tányérnyi apró rózsákra szedett karfiolt bepácoltam (olivaolaj, citrom,szójaszósz,őrölt piros fűszerpaprika, só), majd félretettem néhány órára , a radiátor tetejére lanyos helyre , hogy az ízek érjenek össze.
                            Megjegyzem , hogy a bepácolt karfiol bármikor megállja a helyét a hagyományos főtt ételek mellett is! Különleges lehet egy szelet hús mellett  . Előző este is el lehet készíteni ! Majd az avokádót aszalt kápiapaprikával ( csak elő kellett vennem a befőttes üvegből,amit korábban készítettem)petrezselyemmel,kevés sóval,1 gerezd fokhagymával, vízzel turmixoltam, ez volt az öntet, innentől kezdve bármivel lehet díszíteni, ami éppen otthon fellelhető.Reszelt cékla,bármilyen salátának való zöld. A tönkölybúza kréker pedig nagyon illett hozzá!
                            Ha nem vagy nyersevő, akor is ízlene egész biztosan, mert az ízek teljes harmóniában voltak.A Próbáld ki, nagyon egyszerű,legalább a hét egy-két napján! Ez mind élő!!

2010. december 4., szombat

Ma gyorsan valamit készítenem kellett.....


Milyen jó hogy volt a hűtőben aszalt gyümölcslap, háromféle is!!  A mandulát a kókusszal  és a mézzel  kedvenc gépemben  MAGIMIX-ben gyorsan összeturmixoltam és megkentem a gyümölcslapokat! 1/2 óra alatt varázsoltam ezeket a finom mákos és  mandulás-kókuszos tekercseket. A kókuszreszelék ez esetben a havat utánozta.
Becsomagoltam, és elvittem egy évvégi munkahelyi karácsonyi összejövetelre.
Még senki sem evett ilyet !!