2013. május 16., csütörtök

Zöldturmix mángolddal





Végre learathattuk ismét az első mángold termést!  Április végétől novemberig lehetett folyamatosan szedni a leveleit tavaly. Nem csak a turmixokhoz de a  saláták készítésénél is gyakran használom. Télen folyamatosan a spenótot ettük, most pedig itt van újra a MÁNGOLD!  Lehet készíteni a finomabbnál finomabb turmixokat! Az illatos citromfű - és mentalevéllel turmixolva, ......nagyon finom! 

Frissen szedve....



3 az 1-ben...! Mert a spenót, a rebarbara, és a spárga együtt ebben a növényben !!!!

            Milyen érdekes, hogy a cékla rokona, fehér céklának is szokták nevezni.
Miért jó? A mángold egyesíti magában többféle egészséges zöldségféle, például a spenót, a sárgarépa, a spárga értékes összetevőit: gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban (alma-, citrom-, oxálsav), ásványi anyagokban, nyomelemekben, például folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Könnyen emészthető, nagy mennyiségű pektint tartalmaz. Antioxidáns tartalma segíthet a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert, véd a szabadgyökök ellen.

Csekély energia- és magas rosttartalma ideális fogyókúrás élelmiszerré teszi (6-7 százalék cukor van benne). K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a vércukorszint szabályzáshoz.



  A mángold azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek az öregedéssel kapcsolatos kutatások szerint lassíthatják ezt a folyamatot, segíthetik megőrizni a testi és a szellemi erőnlétet az idősebb korban is. Bálint György (Bálint gazda) ajánlása szerint egy család számára 3-4 négyzetméternyi vetés elegendő belőle, mert folyamatos szedéssel egy négyzetméternyi területről 4-5 kg termés gyűjthető be.( Idéztem a Házipatikából)