2010. október 23., szombat

Élő "lasagne"

Élő lasagne! Joan készítette ezt is ,a recept a könyvében megtalálható.

Ez a lasagne 4 egymásra rakott rétegből és végül a tetejére szórt "sajtrétegből" áll.
 Egy átlátszó lasagnetál belsejét szórjuk be fél csésze finomra darált szezámmag és 1/4 t.k. só keverékével
.
1. réteg: Cukkini tészta : a cukkinit vágjuk lapokra a spirálvágóval és a felét terítsük szét két keresztben rakott rétegben a szezámos alaprétegen.

2.réteg :Paradicsomkrém :
- 2 csésze 4 ó-ra beáztatott napraforgómag
-1 csésze 12 ó-ra beáztatott, hámozott mandula.
-1 csésze 4 ó-ra beáztatott , napon szárított paradicsom
-2 öszevágott paradicsom
-2 csésze ősszevágott sárgarépa 
-2 összevágott piros paprika 
-1 csésze apróra vágott bazsalikom 
-2 e.k. olívaolaj
-1 e.k.citromlé 
-2 e.k. olasz fűszer keverék 
-1/2 t.k. frissen őrölt feketebors 
-2 e.k. élesztőpehely
-1 t.k. só

A hozzávalókat robotgépben sűrű krémes állagúra dolgozzuk össze.a paradicsomos krém felét tegyük a cukkini tésztára .

3.réteg  Zöldségréteg :
   3 csésze mosott , szárazra törölt, majd 2 ó-án át 1 e.k. nama shoyu vagy 1 t.k. só keverékében pácolt spenótlevél.. A spenót felét terítsük szét a paradicsomos krém tetejére.

4.réteg  Sajtmártás:
-2 csésze kesudió
- 3 e.k. olaj
-1 e.k. citromlé
-1/2 t.k. só
A hozzávalókat daráljuk össze kevés vízzel sűrű krémes állagúra a robotgépben. A sajtmártás felét öntsük a spenótra. A fenti sorrendben, váltakozva rakjuk még egyszer egymásra a négy réteget.

A lasagna tetejére : Kesudósajt  :
- 1 csésze kesudió vagy dió
- 4 e.k.élesztőpehely
-1/4 t.k.só
  A lasagna tetejére:
  A hozzávalókat daráljuk össze darabosra a robotgépben. A száraz "sajtot" szórjuk a lasagna tetejére
  Tálalhatjuk hidegen, de fel is melegíthetjük az aszalógépben 2 ó-án keresztül 40 fokon..






Tricolor pástétom


Ezt a fantasztikus, különleges pástétomot Joan keszítette, a receptjét a "Napeledel " könyvében megtalálhatjátok. Annyira finom volt ! Ünnepi ebéd vagy vacsora egyik fogása lehet. ( a kép Joan nyersételkészítő tanfolyamán készült.
A receptet a Napeledel könyvben meg lehet találni.

Ball before eight

Ezt az édességet Joan kesudióból, kókuszreszelékből,mézből,mentakivonatból, kevés vízből készítette.( a kép Joan tanfolyamán készült).

Málnás-kókuszos "Nap-keksz"

Ennek a "Nap-keksz"-nek az összetétele: kesudió,kókuszreszelék,agavé, málna vagy szeder.A hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk darabos állagúra majd a teflexen 0,5-1,5 cm vastagsában szétterítjük.Málna helyett használhatunk almát,vagy szilvát.A kesudió helyett 4 órára beáztatott napraforgót, vagy tökmagot is.
A magok beáztatása nagyon fontos, hiszen a több órai áztatással az enzimek újra életre kellnek.( a kép Joan tanfolyamán készült)

Áprilisi emlékek,tanfolyam Joannál.

Joan van Rooijennél láttam először hogyan is készülnek a krékerek,
 amelyek igazi helyettesítői a kenyérnek a nyersétkezésben.Tej, tojás, liszt, cukor, állati fehérje nélkül, több órás aszalással .
Ílyen a medvehagymás lepény "Napkeksz"  ,vagy kréker , ami  8 órára beáztatott hajdinából finomra darált kölesből,és sárga lenmagból,
kevés vízből és medvehagymából készül. A masszát ( palacsinta sűrűségű) kiterítjük a teflexen, 2 órán keresztül nyugodtan aszalhatjuk 60 fokon, mert ennyi idő alatt a nedvesség párolog csak el a masszából és nem mennek tönkre az enzimek.2 óra elteltével 41 fokon lehet folytatni az aszalást. A félig megszáradt lepényeket megforgatjuk, és tovább aszaljuk,amíg hajlékony nem lesz. ( a kép Joan tanfolyamán készült )

Fügeszüret idején



Ezek a csodálatos fügék az udvarunkban termettek. Egyenesen a fáról szedve , frissen szoktam megenni , nagyon finomak, zamatosak, édesek!







A legenda szerint a fügét a törökök hozták Magyarországra, és elöszőr a Gellért-hegy déli lejtőjén telepítették le. Termését kezdetben gyógyszerként használták. Az egyik legősibb kultúrnövényünkről már a Szentírás is megemlékezik i.e. előtt 2000 évvel ezelött.
A sokoldalú füge még bizonyos szellemi erőkkel is rendelkezett. Leginkább szemmelverés ellen ajánlották az elődeink. A füge tápértékét a magas Ka tartalma adja.Fogyasztása elősegíti a vér tisztítását . A B vitaminjai elősegítik az emésztést és a táplálék felszívódását. Cink tartalma pozitívan befolyásolja az ivar-és a szaporítószervek működését. Hűsít, csökkenti a vérzékenységet, vérnyomáscsökkentő, jó hatással van a légzőrendszerre.Megnyugtatja az idegeket. Apró magjai és a magas rosttartalma miatt kiválóan hat a székrekedésre. Fogyasztása elősegíti a szabályos szívműködést. Gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Magnézium tartalma miatt a elősegíti a fehérjék és a szénhidrátok emésztését.