2011. október 31., hétfő

Sütőtökkrém leves


A 30 éves diófánk ősszel .




 Tegnap Joannál jártunk Kismaroson,többek között nagyon finom sütőtökkrémlevest készített .
Alig vártam, hogy én is elkészíthessem : 1 csésze sütőtökből, 1/2 csésze savanyú káposztából ( igeen...!!!),
1 ek. szezámolajból, 1 tk. örölt pirospaprikából, kevés kaporral, 1 ek. misóval, korianderrel, mézzel, a tetejétmagtejfőllel és friss kaporral díszítettem. A hozzávalókat csak összeturmixoltam, nagyon finom, pikáns, krémes állagú " leves" lett. Ha beteszed az aszalógépbe 40 fokra, kellően meleg is lesz. Érdemes kiprobálni! Mennyire egyszerű, és még magaddal is viheted akár a munkahelyedre is! Mellé egy lenmagos Napkex és mennyei ebéded lesz.
A sütőtök őshazája Amerika,  fogyasztása nagyon ajánlott vese-, máj-, és bélproblémák esetén.
Magas  A-, B-, C-vitamin, és rosttartalma van!


A magtejfőlt kesudióból készítettem. 1/2 csésze kesudiót kevés vízzel turmixoltam, sóval, citromlével, majd náhány órán át langyos helyen "érleltem".


                                       A kesudiót a nyerskonyhában sokféleképpen  használjuk.

Így néz ki amikor még a fán van.

kesudiófa
A kesudió : nagyon jó vas-, kalium-, magnézium-, kalcium, folsav-, és cink-, foszfor-, szelén, réz- forrás! Zsírokban és fehérjékben gazdag. A-, B-, E-, vitamin tartalma kiemelkedő.  Magas a szénhidráttartalma van, de koleszterint nem tartalmaz !