http://miertufa.postr.hu/mekis-kaja-az-igazsag-pillanata
Nem gusztusos...., de tanulságos.....!
2011. augusztus 4., csütörtök
Mekis kaja", eljött az igazság pillanata....
2011. augusztus 3., szerda
Egzotikus karfiol saláta zöldséges barnarizzsel
Joantól tanultam ezt a finom salátát, amit a zöldséges barnatizs ,mint átmeneti étel, nagyon jól kiegészít. A pici rózsákra szedett nyers karfiolt egy kesudió alapú " majonézes" önettel kevertem. Cukkinit répát, kápia paprikát, paradicsomot, uborkát is tettem bele vékonyan szeletelve. Az öntethez curryt, tamarit, olivaolajat, koriandert, citromlevet, sót, kurkumát adtam. Nagyon jó, ha áll néhány órán keresztül, hogy az ízek összeérjenek.
Önnálóan is nagyon tartalmas ízletes fogás, de most készítettem egy gazdag barnarizst, amiben répa, kápia paprika, petrezselyem is volt egészen apróra vágva, nyersen hozzá keverve.
A barnarizst egy egész földrész fogyasztja, az anyatejjel egyenértékű táplálékunk, így én sem hagyom ki a mindennapi táplálkozásunkból. A lényeg, hogy a nyersételek százalékosan többet tegyenek ki, mint a főtt ételek.
2011. július 30., szombat
Vendégvárás nyers szendviccsel
Mindíg gondot jelent, ha olyan vendégek jönnek, akik nem ismerik a nyersételeket. Számukra hagyományos sütött-főzött ételeket készítek, de valahogy mégis sikerül becsempésznem egy-egy nyers ételt.Pillanatok alatt elkészíthető,különleges azok számára, akik még soha nem ettek ilyet,csak a krékert kellett előre elkészíteni.
Most így sikerült. A gyömbéres-mentás-citromos-mézes innivaló pedig nagyon is illett a szendvicsek mellé, ami természetesen a kréker-avokádó-saláta-aszalt paradicsom, egy kis olivabogyó,kevés újhagyma díszítéssel készült. Az újdonság varázsaként hatott.
A frissen szedett fügék még desszertnek is beillettek !
Ez itt pedig egy gyönyörű rózsacsokor a férjemtől ,nem hagyhattam ki hogy lencsvég elé kerüljön.....Köszönöm!!
Címkék:
Vendégvárás nyers szendviccsel
2011. július 25., hétfő
Foodmatters ( az egész filmet itt megnézheted teljes hosszában, 77 perc) Érdemes végignézni !!
Címkék:
Foodmatters (full long)
Áfonya-csoki-eper fagyi
Korábban már tettem el a mélyhűtőbe eperfagyit, most csokoládé és áfonya ízűt is készítettem .
Külön-külön dobozban tárolva ,bármikor elő lehet venni.
A gyümölcsöket kókuszzsírral, agavéval, mandulával vagy kesudióval turmixoltam , és a mélyhűtőbe tettem.
A csodálatos kincset érő áfonya :
Az egyik nagy kedvencem!
A fekete áfonya hazánk északi és nyugati hegyvidékeiben is megterem. Az apró bogyók flavonoidokat,A,B,C,vitaminokat, króm, mangán vegyületeket, cukrot is tartalmaz. Antioxidáns, ezáltal nagyfokú védelmet nyújt a szív-érrendszeri betegségek ellen. Lassítja az öregedést ! Megőrzi a szellemi frissességet! A benne található flavonoidoknak köszönhetően erősíti és növeli az érfalak rugalmasságát, főként a hajszálerekét. Csökkenti a vérlemezkék összetapadását. Ezek a hatások a szem vérellátásában is érvényesülnek.
Címkék:
áfony-csoki-eper fagyi
2011. július 17., vasárnap
Majonézes kukorica saláta, töltött paradicsommal, krékerrel
Zsenge kukoricacsőről éles késsel leválasztottam a kukoricaszemeket, kesudióból majonézt készítettem ( egy kis darab banánt és kevés citromlét is tettem bele), a paradicsomokat kivájtam, avokádós-fokhagymás-bazsalikomos töltelékkel töltöttem meg. Sokkal jobb íze van, mint az eredeti főtt változatának !
2011. július 14., csütörtök
Töltött paprika
3 db zöldpaprikát kimagozva , egy picit sózva az aszalógépbe tettem 1-2 ó-ra aszalni, ettöl egy elvesztette a keménységét. Közben reszelt cukkiniból és sárgarépából, kevés zabpehellyel gombocokat készítettem, evvel töltöttem meg az aszalt paprikákat.
A paradicsomokat kesudióval datolyával, sóval, aszalt paradicsommal és aszalt paprikával (olajban eltett) turmixoltam sóztam, és készen is lett a paradicsomszósz.
Címkék:
töltött paprika
2011. július 7., csütörtök
Meggy....! meggy.....! tengernyi meggy.......!
a harctér.........
1-2 hete még Móni küzdött a meggyel, most rajtam a sor...
Több mimt 20 kg-nyi meggyel harcolok, drága nászomnak, Jenőnek köszönöm ezúton is, ugyanis Tőle kaptuk. Remekül el vagyok foglalva...... Válogatom, mosom, aszalótálcára teszem, és éjjel nappal zümmög az aszaló.
A hűtőben még volt mandulatejem, és a magozás közben megmaradt meggylével összekevertem.
Ilyen szép színű lett...és.....
ééés....,hmmm...., de nagyon finom lett ez a hideg, selymesen krémes "meggyes joghurt".
Ha citromot tettem volna bele, akkor savanykás íze lett volna, de most így ittam meg. Csodáás!!
És még egy érdekesség, ezt a fotót két kezes volt, az egyik kezemben a fényképezőgép, a másikkal töltöttem az üvegből az italt.
Ilyen rekkenő 38 fokos hőségben, mint amilyen ma is volt, érdemes kihasználni a nap energiáját!
Kitettem a meggyel megrakott tálcákat kb. 8 óra hosszat a tűző napra,ez volt az előaszalás, utána pedig az aszalógépbe .
Elkészült,üvegekbe került.
Így sokáig eltartható, és várja a sorsát mikor kerül egy műzlibe, vagy egy tortába .
A több mint 20 kg-nyi meggyből 3 kg aszalt meggy lett.
Címkék:
meggy aszalás,
Meggy meggyes joghurt
2011. július 5., kedd
Sajtos kréker
Nagyon finomra sikerült ez a "sajtos" kréker!
Nincs benne egyáltalán lenmag. Beáztatott napraforgó az alapja, ehhez turmixoltam kaliforniai paprikát, sárga színű paprikát, aszalt paradicsomot, és tettem hozzá sót is.
A "sajtos" ízt az élesztőpehely és az utifűmaghéj adta. Hajlékony, puhább kréker lett mint általában amit eddig készítettem, és nem száraz!
A tetejét szezámmaggal hintettem meg, azután irány az aszaló!
Így nézett ki szendvicsként.
Nincs benne egyáltalán lenmag. Beáztatott napraforgó az alapja, ehhez turmixoltam kaliforniai paprikát, sárga színű paprikát, aszalt paradicsomot, és tettem hozzá sót is.
A "sajtos" ízt az élesztőpehely és az utifűmaghéj adta. Hajlékony, puhább kréker lett mint általában amit eddig készítettem, és nem száraz!
A tetejét szezámmaggal hintettem meg, azután irány az aszaló!
Hosszúkásra vágva "sajtos" rúdként is adhatjuk, vendégváróként.
Így nézett ki szendvicsként.
Avokádószeletek, salátalevelek, aszalt kaliforniai paprika ( korábban olivaolajban eltett ) uborkaszeletek, és készen van máris a szendvics!!! Erre vágytam, erre az ízre!! Sikerült!
Puha, hajlékony, könnyen lehet harapni, kézbe lehet venni, vagy becsomagolva el is lehet vinni.
Címkék:
sajtos kréker
Mandulatej házilag
Egy éjszakára beáztattam 1 csésze mandulát, másnap héjjától megtisztva 2 csészényi vízzel turmixoltam, utána leszűrtem szűrőzsákban, ízesítettem mézzel, lehet még vaniliát is hozzá adni, ééés ..... készen is van a mandulatej! Egészséges, növényi eredetű, friss, finom, adalékanyagmentes, selymes állagú ital!
Egy másik kedvelt italt is készíthetsz bio kakaópor hozzáadásával, a kakaót.
Jól illik hozzá a kesudiós-kókuszos-mézes töltelékes gyümölcslap, afféle "mézes-krémes".
Az idei levendula termés sokkal kevesebb volt mint tavaly, de egy kis csokrot most jelképesen sikerül átadnom mindazoknak akik ellátogattak a blogomat megnézni, kellemes napot kívánok Mindenkinek! Legyen végre napsütés!!!
Köszönöm, itt voltál! Gyere el máskor is!
Címkék:
Mandulatej házilag
2011. július 4., hétfő
Meggyes smoothie
A "smoothie" feltalálója, STEVE KUHNAU, eredetileg cukorbetegként és ételallergiában szenvedett és 1960-ban szembetalálkozott azzal a problémával hogy a supermarketekben nem talált számára kedvező tápláló ízletes italt. A szükség nagy úr, Ő pedig olyan módon segített magán, hogy feltalálta a " smoothie"-t. A smoothie ekkor gyümölcsből, és jégkásából álló, gyümölcslével hígított sűrű selymes ital volt (smooth-lágy). Az első italt az első saját smoothie bár megnyitása követte. a smoothie elindult a világsikert jelentő úton. Ma már a smoothie egyéb alkoholos,tejtermékkel készült változatai is elterjedtek.
Ha még nálunk nem is kapható minden sarkon,addig is érdemes otthon elkészíteni.(forrás : "Tuti tippek")
Mi szól a smoothie mellett?:
Finom és egészséges.
Percek alatt elkészíthető.
Az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen zöldség-gyümölcs fogasztás könnyebben garantálható.
A gyerekek számára is kedveltebbé tehetjük a gyümölcs fogyasztását.
Számtalan variációban elkészíthetjük.
Receptre nincs is szükség.
Nyugodtan hagyatkozhatunk a saját fantáziánkra.
Vitaminokban rostban gazdag, magys antioxidáns tartalmú, tartósítószert szinezéket nem tartalmaz .
Készítése igazi élvezet!
A nyersétkezésben a zöld színű friss zöldség levelek (mángold,spenót,sóska,petrezselyem,....stb) és különböző magvak hozzáadásával, teljes értékű, komplett ételek minősül.
Ma ez volt a reggelim.A spenótot banánnal,datolyával,vízzel turmixoltam, most sűrűbbre készítettem, mint máskor, és egész meggydarabokat, diót tettem bele, így kanalazható volt.
Steve Kuhnau's Smoothie King store a 80-as években.
2011. június 28., kedd
Spanyol nyári leves a "gazpacho"
A leves hozzávalói:
Uborka, paradicsom, avokádó, zeller, fokhagyma, hagyma,só,víz, citromlé. Avokádó helyett kesudióval is lehet krémessé sűríteni.
Turmixolás után...
Folyékony salátának is nevezik ezt a kitűnő igazi nyári levest. (Érdemes elgondolkodni,valyon mitől olyan szép élénk pirosszínű a boltokban kapható paradicsomlé?????......)
Főzés nélkül készült, a hozzávalók felét turmixoltam, egy kevés sóval, citromlével ízesítettem, majd a megmaradt zöldségeket apróra vágva beletettem a "levesbe". A zellercsíkok meglepően hasonlítottak a reszelt sajtra!
Biztosan gyakran fogom készíteni, nagyon finom lett.Csak........a napfény hiányzott!!!!
Réges régen a földeken dolgozó munkások mindennapi ételének számított. Állítólag az első adagot maga Kolumbusz Kristóf keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag gazpachoval töltött hordót vitt magával. Eredetileg andalúz fogás. Mára az egész világon szeretik és ismerik. A gazpacho receptjére is igaz, ahány ház, annyi szokás. A spanyol falvakban a mai napig a desszertek előtt fogyasztják. De tökéletes előétel, délutáni frissítő, vagy nyár esti vacsora. (forrás: "Mindmegette")
Uborka, paradicsom, avokádó, zeller, fokhagyma, hagyma,só,víz, citromlé. Avokádó helyett kesudióval is lehet krémessé sűríteni.
Turmixolás után...
Folyékony salátának is nevezik ezt a kitűnő igazi nyári levest. (Érdemes elgondolkodni,valyon mitől olyan szép élénk pirosszínű a boltokban kapható paradicsomlé?????......)
Főzés nélkül készült, a hozzávalók felét turmixoltam, egy kevés sóval, citromlével ízesítettem, majd a megmaradt zöldségeket apróra vágva beletettem a "levesbe". A zellercsíkok meglepően hasonlítottak a reszelt sajtra!
Biztosan gyakran fogom készíteni, nagyon finom lett.Csak........a napfény hiányzott!!!!
Réges régen a földeken dolgozó munkások mindennapi ételének számított. Állítólag az első adagot maga Kolumbusz Kristóf keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag gazpachoval töltött hordót vitt magával. Eredetileg andalúz fogás. Mára az egész világon szeretik és ismerik. A gazpacho receptjére is igaz, ahány ház, annyi szokás. A spanyol falvakban a mai napig a desszertek előtt fogyasztják. De tökéletes előétel, délutáni frissítő, vagy nyár esti vacsora. (forrás: "Mindmegette")
Címkék:
Spanyol nyári leves a "gazpacho"
2011. június 19., vasárnap
Zserbó (raw Gerbaud)
Ebben a hűvös időben gondoltam most kellene a zserbót elkészítenem, mert 25-30 fokos hőségben elolvadt volna a csokimáz a tetején.
Megint a gyümölcslapokat használtam fel a "tészta" elkészítéséhez, csak most a banánból készült aszalmányokat vettem elő. Korábban ez volt a "banánkenyér" című bejegyzésemben lefotózva, puhább mint az almából készült gyümölcslap. Nagyon jól tűrte az idő múlását egy dobozban a hűtőben.
Csak a diót kellett beáztatni, és egy kevés mézzel turmixoltam a krémet, amit a lapokra kentem. A tetejére kókuszzsírból, kakaóból, kevés mézzel csoki máz került.
Címkék:
Zserbó (raw Gerbaud)
Almás rétes
És íme egy gyorsan elkészíthető rétes, persze sütés nélkül!
A gyümölcslapok igen jól szolgáltak most is, mert régebben készültek, de csak most töltöttem meg reszelt fahéjas, mézes almával. A reszelt almát aprítás után jól ki kell nyomkodni a levétől, nehogy feláztassa az aszalt gyümölcslapokat. Lehet centrifugázás után megmaradt péppből is készíteni, akkor szárazabb lesz a töltelék.
A porcukrot most a kókuszreszelék helyettesítette, amit előtte megőröltem.
Ha melegen szeretnéd megenni, tedd az aszalógépbe,olyan lesz mintha most sült volna ki.
Címkék:
Almás rétes
2011. június 17., péntek
Nagymama lettem!
Tegnap megszületett az első kisunokánk Kata, ez a fénykép 1 órával a születése után készült.
Nagyon-nagyon boldogok vagyunk! Ezt az örömet szeretném megosztani Veletek akik nézik a blogomat,ismerőseimnek és ismeretleneknek egyaránt, szeretettel : Erika
I became Grandma! I'm so happy!
She is Kata, my first grandchild, 1 hour later in the hospital (up), when she was born!
Mindenkinek köszönöm szépen a jó kívánságokat, ma vagyok 2 hetes ( 2 weeks age ,down) !( 06.30.-án)
Nagyon-nagyon boldogok vagyunk! Ezt az örömet szeretném megosztani Veletek akik nézik a blogomat,ismerőseimnek és ismeretleneknek egyaránt, szeretettel : Erika
I became Grandma! I'm so happy!
She is Kata, my first grandchild, 1 hour later in the hospital (up), when she was born!
Mindenkinek köszönöm szépen a jó kívánságokat, ma vagyok 2 hetes ( 2 weeks age ,down) !( 06.30.-án)
Címkék:
Nagymama lettem....
2011. június 14., kedd
Avokádós- kapros salátaöntet fasírttal
Ezt a fotót azért tettem közzé, mert jó ötlet, hogy délben a tökfőzelékkel, este pedig egy salátával ettem a fasírtot.
Jól látszik, az aszalás nyoma. Kívülről egyfajta kéreg képződik,de belül puha lett a fasírt.
Tökfőzelék fasírttal
Egy kis darab tökből készítettem el a tökfőzelék nyers változatát.
A tök felét a kesudióval,kevés vízzel,sóval,egy kevés újhagymával,citromlevével turmixoltam,majd hozzáadtam a megmaradt tököt lereszelve .Kaporral ízesítettem.
A fasírt összetevője:
-répa,cukkini,aszalt hagyma,zabpehely,napraforgómag,tökmag,só,bors,majoranna,petrezselyem magokat,az aszalt hagymát és a zabpelyhet beáztattam,aprítógéppel összekevertem,majd az aszalógépbe tettem 2ó-ra.
A korábban üvegekben eltett pácolt,aszalt lilahagyma most a "dinsztelt"hagyma ízét kölcsönözte.
Címkék:
Tökfőzelék fasírttal
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)