2010. december 8., szerda

"Párolt" karfiol - ami nem igaz, mert nyers - "prézlivel" és "tejföllel"







Még egy karfiolos recept !
Ismét apró rózsáira szedtem a karfiolt, majd az előre elkészített "tejföllel" és a  "prézlivel" ,kevés petrezselyemmel tálaltam.
A "tejfől" előzőleg vízben áztatott  kesudióból készült.Kevés citrom és só hozzáadásával. Ezt is el lehet készíteni előre, és ha néhány órán át langyos helyre teszed, akkor olyan íze lesz mint az  igazi tejfőlnek ( de szerintem még finomabb).  
 A "prézli" krékerből készült, csak az aprítógépbe kellett tennem egy pár pillanatra és már készen is volt!

2010. december 7., kedd

Hadd "főzzek" ma magamnak ....!!

A mai ebédem  íme : karfiol "nokedli", avokádó mártással.Már régóta terveztem, hogy elkészítem, előszőr Joan nyersételkészítő tanfolyamán ettem hasonlót.

                             Egy tányérnyi apró rózsákra szedett karfiolt bepácoltam (olivaolaj, citrom,szójaszósz,őrölt piros fűszerpaprika, só), majd félretettem néhány órára , a radiátor tetejére lanyos helyre , hogy az ízek érjenek össze.
                            Megjegyzem , hogy a bepácolt karfiol bármikor megállja a helyét a hagyományos főtt ételek mellett is! Különleges lehet egy szelet hús mellett  . Előző este is el lehet készíteni ! Majd az avokádót aszalt kápiapaprikával ( csak elő kellett vennem a befőttes üvegből,amit korábban készítettem)petrezselyemmel,kevés sóval,1 gerezd fokhagymával, vízzel turmixoltam, ez volt az öntet, innentől kezdve bármivel lehet díszíteni, ami éppen otthon fellelhető.Reszelt cékla,bármilyen salátának való zöld. A tönkölybúza kréker pedig nagyon illett hozzá!
                            Ha nem vagy nyersevő, akor is ízlene egész biztosan, mert az ízek teljes harmóniában voltak.A Próbáld ki, nagyon egyszerű,legalább a hét egy-két napján! Ez mind élő!!

2010. december 4., szombat

Ma gyorsan valamit készítenem kellett.....


Milyen jó hogy volt a hűtőben aszalt gyümölcslap, háromféle is!!  A mandulát a kókusszal  és a mézzel  kedvenc gépemben  MAGIMIX-ben gyorsan összeturmixoltam és megkentem a gyümölcslapokat! 1/2 óra alatt varázsoltam ezeket a finom mákos és  mandulás-kókuszos tekercseket. A kókuszreszelék ez esetben a havat utánozta.
Becsomagoltam, és elvittem egy évvégi munkahelyi karácsonyi összejövetelre.
Még senki sem evett ilyet !!







2010. december 3., péntek

Savasodás teszt



Mindíg nagy szeretettel gondolok tanáraimra, többek között Béky Lászlóra akitól természetgyógyászatot tanultam.

2010. november 30., kedd

Tönkölybúza NAP-KEX ( élő manna kenyér) leveleskellel

A hozzávalók:
- 24 ó-át csíráztatott tönkölybúza
-víz
-napraforgómag
-tökmag
-olivaolaj
-édes fűszerpaprika
-majoranna
-leveleskel
-aszalt kápiapaprika

( receptet Joan könyvében találtam , én tettem hozzá a tökmagot, mert kevés volt a napraforgómag ) A kenyér ízéhez hasonlít. 
-


2010. november 28., vasárnap

Megjelent Joan van Rooijen : Napeledel c. könyve

Megjelent az élő ételek szakácskönyve, Joan van Rooijen NAPELEDEL c. könyve , második, bővitett kiadása.
" A könyv arról is szól, hogy az ÉLŐ ÉTELEK fogyasztása során erősödik energiaszintünk,életerőnk, és kalória számlálgatás és az úgynevezett jojóhatás nélkül  testsúlyunkat egyensúlyban tarthatjuk. A könyv bemutatja, hogy új életstílus kialakításával hogyan kerekedhetünk felül a betegségeinken.

A sütés-főzés nélküli ételkészítés hozzásegít, hogy megszeressük az ÉLŐ ÉTELEK természetes, ínycsilklandó ízét és illatát.
Hihetetlenül hangzik, de az ÉLŐ ÉTELEK konyhája alkalmas arra, hogy közismert hagyományos recepteket tiszta élő anyagokból is elkészíthessük. Például mandulából tejet, túrót, sajtot,tejszínhabot, gabonacsírából kenyeret, különféle zöldségekből az úgynevezett NAP-KEX-eket napon vagy az aszalógépben szárítva, tésztát gumós zöldségekből. stb."


Őszi tündöklés torta

egy szelet a tortából

Az "Öszi tündöklés" torta, "tejszínhabbal, aszalt gyümölccsel. 
 (Ezek a képek Joan nyersétel készítő tanfolyamán készültek. )



     Paszternák spagetti  iráni mártással.



. Az apróra vágott leveleskellel összekeverve.




Vöröskáposzta saláta leveles kellel,narancsos öntettel.Nagyon finom volt !!
Az igazi extraszűz kókuszolaj kókusz illatú !!!!!Nagyon-nagyon finom!

Ez itt pedig az egyik legjobb vanilia por.

Végre megkóstolhattam a quinoe-t! Igazi átmeneti étel. Könnyű, hasonló mint a köles.

NAGYÍTSD KI A KÉPET , ÉRDEMES !

Dél-Amerikából származik, keményítő tartalmú gyümölcsmag. Inkarizsnek, vagy az inkák gabonájának is nevezik. A gabonafélék közül a quinoanak legmagasabb a fehérje tartalma. Nagyon magas a vas- és a kalciumtartalma is,továbbá sok ( a kalcium felvételét megkönnyítő)ásványi anyagot tartalmaz.(-idéztem a könyvből.)

. Fűszerezve.

Kostolgatunk, figyelünk, mindíg jól érezzük magunkat!

Ez itt pedig a rágni való "zöld smoothi".

Ez volt a menü. Brokkoli torta,alma chutney,paszternák spagetti,quinoa,vöröskáposzta saláta,Nap-Keksz,és az egész harmóniában volt ízben,színben,illatban és az évszakkal.






Köszönjük Joan !

Az étel készítés előtt felejthetetlen jóga órát is tartott Joan.Ő nem csak a nyersételkészítésben jártas, hanem kitűnő joga oktató is !Pranajama volt,helyes légzés technikával.Nagyon jól esett! Köszönjük szépen !!



.

2010. november 27., szombat

Kápiapaprika krém


Az összetevői: kápiapaprika, só, bors, petrezselyem, avokádó, beáztatott napraforgómag,örölt piros fűszerpaprika,kevés hagyma és fokhagyma,bazsalikom.

Egy gyors csemege datolyából






És a recept:
-a kimagozott datolyát  csokiba mártom ,majd tetszés szerint kókuszreszelékbe, darált mogyoróba forgatom.
A csoki: kókuszzsír , méz , és kakaó keveréke , ami egy idő után megdermed, mert a kókuszzsír 25 fokon olvad.

ÉRDEKES:
( Terebess gyümölcs kalauzból idézve.)
Datolya fogyasztási kötelezettség van az arab országokban. A plázákban böjthó idején hatalmas plakátok hívják fel a figyelmet a vallásos ember datolya fogyasztási kötelezettségére. 





Medjool "datolyaméz"


Marokkói medjool datolya.
Ez sokkal drágább ( 6500.-/kg , a biopiacon kapható), mint amit tálcán árulnak,de nincs benne tartosítószer és sokkal finomabb az íze és húsosabb!

 A datolyát kevés vízzel a turmix gépben krémesre turmixolom. Az így kapott "mézzel" kellemes ízűvé varázsolhatod a zöldturmixokat,vagy az édességeket. 1 hétre előre szoktam elkészíteni, egy befőttes üvegben a hűtőben tartva kanlállal könnyen adagolható. Ha a hagyományos tálcás kiszerelésű datolyát veszed, érdemes beáztatni hosszabb időre vízbe hogy a felesleges cukor kioldódjon.

A datolya helyettesítheti a cukrot is mert hihetetlenül magas a  természetes cukortartalma. Erős alkoholos italt is készítenek belőle. A szárított datolyát  megőrölve liszként használják. Kb. 100 datolya fajta létezik.
A friss datolya C-, B- vitaminkban, Folsavban, Kaliumban ,Vasban, Calciumban,Cinkben,Niacinban, Magnéziumban,Foszforban és rostban gazdag. Energianövelő hatása van ! Segíti a tejtermelést,jó a szülés utáni depresszió megelőzésére.A túl élénk gyerekekre nyugtató hatással van.  Segít leküzdeni a vérszegénységet, krónikus fáradtság kezelésénél is használják.Enyhe hashajtó hatása is van.Vértisztító és jó hatással van a légzőrendszerre. NÖVÉNYI  HORMONTARTALMÁ-nak köszönhetően a változókor idején segít a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.



Így aszalják természetes módon a datolyát.

Az Erő

   
Remek ajándék,melytől bárki erőt kaphat!                           "BÁRMIT MEGTEREMTHETSZ, BÁRMIT MEGVÁLTOZTATHATSZ, EGYETLEN DOLOGRA VAN SZÜKSÉGED......., AZ ERŐRE"



A Titok ( Hogyan változtasd meg az életed gyökeresen )

2010. november 23., kedd

Készülnek a mini linzerek


Csíráztatott hajdinalisztből ( SAJÁT TERMESZTÉSŰ !!!), dióból,datolyából, kevés lenmagból készült édesség.
A hajdinacsíralisztet úgy készítettem, hogy a 2 napos hajdinacsírát megaszaltam, majd liszté öröltem a turmixgépben.








...Aszalt szilvából készült a linzerek tölteléke. ( az aszalt szilvákat rövid ideig vízben áztattam, majd turmixgépben összeturmixoltam)