2010. november 27., szombat

Medjool "datolyaméz"


Marokkói medjool datolya.
Ez sokkal drágább ( 6500.-/kg , a biopiacon kapható), mint amit tálcán árulnak,de nincs benne tartosítószer és sokkal finomabb az íze és húsosabb!

 A datolyát kevés vízzel a turmix gépben krémesre turmixolom. Az így kapott "mézzel" kellemes ízűvé varázsolhatod a zöldturmixokat,vagy az édességeket. 1 hétre előre szoktam elkészíteni, egy befőttes üvegben a hűtőben tartva kanlállal könnyen adagolható. Ha a hagyományos tálcás kiszerelésű datolyát veszed, érdemes beáztatni hosszabb időre vízbe hogy a felesleges cukor kioldódjon.

A datolya helyettesítheti a cukrot is mert hihetetlenül magas a  természetes cukortartalma. Erős alkoholos italt is készítenek belőle. A szárított datolyát  megőrölve liszként használják. Kb. 100 datolya fajta létezik.
A friss datolya C-, B- vitaminkban, Folsavban, Kaliumban ,Vasban, Calciumban,Cinkben,Niacinban, Magnéziumban,Foszforban és rostban gazdag. Energianövelő hatása van ! Segíti a tejtermelést,jó a szülés utáni depresszió megelőzésére.A túl élénk gyerekekre nyugtató hatással van.  Segít leküzdeni a vérszegénységet, krónikus fáradtság kezelésénél is használják.Enyhe hashajtó hatása is van.Vértisztító és jó hatással van a légzőrendszerre. NÖVÉNYI  HORMONTARTALMÁ-nak köszönhetően a változókor idején segít a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.Így aszalják természetes módon a datolyát.

1 megjegyzés:

SzEra írta...

Ez a kedvenc datolyám ::)) Olyan mint egy finom tejkaramella. Írok is a Mikulásnak hátha.... bár én csak nagyon keveset tudok tolerálni az aszalványokból. Ez nem is tudom miért van, de sebaj.