2013. március 2., szombat

2013. február 7., csütörtök

Karfiol saláta avokádó öntettel

Nézzük csak, mi is van a hűtőben....Nyers karfiolt pici rózsáira szedtem,kaliforniai paprikát apróra vágtam, majd mindezeket madársalátára halmoztam, kevés reszelt répa és kaliforniai paprika kíséretében.





Aki még nem próbálta nyersen megenni a karfiolt soha, annak érdemes kipróbálni!

És jöjjön egy öntet a tetejére!




1 db érett avokádó, pici só, kevés citromlé, gyömbér, nagyon kevés fokhagyma ( 1 pici gerezd)kevés víz, attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnéd az öntetet. És az elmaradhatatlan curry!










2013. január 13., vasárnap

Banántej,kelkáposztachips másképpen,egzotikus saláta

Milyen egyszerű elkészíteni ! A recept a 80/10/10-es könyvből származik . Turmixolj össze  2 banánt annyi vízzel amennyi ellepi,és már ihatod is!

Krémes , selymes, nagyon finom! Semmi más nem kell hozzá !




Egy kicsit másképpen készítettem el a kelkáposzta chipset. Aprítottam a leveleket, ugyanúgy hozzákevertem a hozzávalókat mint a chipsnél, csak egy kevés lenmagot is tettem még hozzá, majd az aszalógép tapadásmentes lapjain 14 ó-án át aszaltam.



Ez az a saláta amit nagyon szeretek! Egy kis nyár a télben.....Friss zöld levelek( itt madársaláta van éppen), narancs, alma, ananász, kápia paprika, durvára őrölt színes bors,curry,gyömbér, kevés szójaszósz.

Hmmm.., micsoda illata van!

Kivit is tettem hozzá még, de bármilyen más gyümölccsel is kipróbálhatod.


2013. január 6., vasárnap

Kövér,beteg, és majdnem halott.....

Nagy-nagy szeretettel ajánlom ezt a filmet Mindenkinek!

( ha esetleg nem tudod letölteni , a Vimeoról közvetlenül sikerülni fog ! )

 

Vagy a you tube-ról is....

2012. december 26., szerda

Kelkáposzta chips, mákos beigli és zserbó

A sláger, amiből rengeteget készítettem a kelkáposzta chips, ami Joan van Rooijen től származik, megtalálhatjátok a Napeledel c. könyvében.

A  finom "sajtos" ízt a kesudió,sörélesztő,víz ,őrölt piros fűszerpaprika, só,és a kevés citromlé adta.


A titok pedig az, hogy hagyni kell 4 órán keresztül  marinálódni  ebben a sűrű öntetben, majd 15 órán keresztül aszaltam.

Igazi vendégváró!


ó
Ez már csak emlék, mert elfogyott....

Az előbbi bejegyzésembe elfelejtettem a mákos beiglit feltenni, úgy hogy most pótolom.

Érdemes volt  nyers beiglit készíteni ! A mákos töltelékbe datolyát, kevés mazsolát és aszalt szilvát is tettem, mivel a mák elég száraz, ezért ezt meg is hálálta a süti....Jó , ha egy -két napig állni hagyjuk, akkor ilyen szépen szeletelhető lesz.


Hamarosan újra el fogom készíteni!
És persze egy újabb adag zserbó , 4 rétegű.




Itt is jó ha néhány napig állni hagyjuk a hűtőben mielőtt felvágjuk. 
                                                                                 




Már örökös szereplői lesznek az ünnepnapoknak!


2012. december 10., hétfő

Beigli


                                              Így néz ki a "nyers" beigli közelről.


És a beigli készítés folyamata......


2 banán és 4 nagy alma turmixolás után az aszalógép  tapadás mentes lapján  kikenve.


20-24 órányi aszalás után itt van a gyümölcslap amit  majd meg lehet tölteni.

Milyen csodálatos !

Rugalmas, tölthető mákkal, dióval, kókusszal.....



Sütés nélkül!

1-2 napot jó ha  állni hagyjuk fóiába tekerve, mert akkor ilyen lesz, mint a képen .

Szépen lehet szeletelni, jól látható benne a mazsola is....

És a töltelék : 15 dkg dió vízben áztatva ( egy éjszakán át), 5 dkg mazsola ( vagy datolya) vízben áztatva 2 ó-án keresztül, majd 2 e.k. mézzel aprítógépben össze dolgozzuk addig amíg egy jól kenhető masszát kapunk.


Ne felejtsetek el csipetnyi sót is beletenni a töltelékbe,ezt nég drága jó nagymamámtól tanultam, mert kiemeli az édes ízt! De csak mértékkel !  

Mielőtt feltekerjük a beiglit, szétterítjük a tölteléket egyenletesen a gyümölcslapon., majd ügyelve arra, nehogy "levegős" legyen feltekerjük szorosan. 



Jó, ha 1-2 nappal a fogyasztás előtt elkészítjük, így  összeérnek az ízek, könnyen szeletelhető lesz!


2012. december 6., csütörtök

Flódni


Flódni csak is nyersen.....



Így nézett ki amíg egyben volt.....


5 réteg  aszalt gyümölcslap között dió, mák, alma,és "szilvalekvár"  töltelék.


Minden "nyers" és aszalt ebben a sütiben. A dió töltelék előzőleg vízben ázott, majd szintén vízben áztatott mazsolával, kevés mézzel turmixolva tettem az első aszalt gyümölcslapra (alma-banán), majd a beáztatott, majd megszárított mákot megőröltem, kevés mazsolát(vízben áztatott) és mézet adtam hozzá, ezt a második réteg gyümölcslapra kentem rá. A harmadik réteg: aszalt almakockákat (rövid időre vízben áztatva) mézzel aprítógépben összekevertem , majd rákentem a gyümölcslapra . Újabb gyümölcslap következett ( a 4.) erre aszalt szilvából ( előzőleg vízben áztattam) kevés mézzel turmixoltam, így lett egy igen természetes ízű" igazi szilvalekvár" , amit  rákentem a gyümölcslapra. Ennek a tetejére kakaóporból,mézből, kókuszzsírból készítettem egy csokimázt, ezt is rákentem, majd aprított kakaóval meghintettem. Betettem a hűtőbe, majd később szeleteltem.
Amíg az ízek összeérnek a hűtőben addig így néz ki, majd egy kicsit megpuhul, és könnyen szeletelhetővé válik.

Az sem járt rosszul aki a süti levágott széleit kapta..., mert nagyon finom volt....
Ki hinné, hogy ez a tál süti nyers?

2012. november 23., péntek

Energia szelet

Energia szeleteket készítettem dióból,mazsolából,napraforgóból,aszalt szilvából, amit kevés mézzel édesítettem.


Természetesen a magokat és az aszalt gyümölcsöket vízben áztattam. Kb. 14-16 ó-nyi aszalás után szeletekre vágtam, és külön-külön becsomagoltam.
És a "kakukk tojás", vagyis a kereskedelmi forgalomban kapható műzlit is ide tettem, aminek semmi köze már az élő ételhez, a következőket tartalmazza:


-édesítőszer (maltitszirup 43,4 %- E 965!!!!),extrudált gabonapelyhek (kukoricadara, rizsliszt, búzadara,étkezési só) lapított zabpehely, növényi zsír, szárított almaapríték 4% ( ????) aszalt fekete cseresznye apríték, 2% (????),( fekete cseresznye,rizsliszt) nedvesítőszer( szorbit), liofilezett gyümölcsök ( eper 1%, málna 1%,meggy1 %,piros ribizli 1 %),fekete ribizli sűrítmény 1%, emulgálószer (szojalecitin), természetes aroma. Allergén információ: a termék GLUTÉNT és SZÓJÁBÓL készült terméket tartalmaz! Nyomokban földimogyorót, mogyorót,szezámmagot és tejből készült terméket tartalmazhat! Nagyobb mennyiség fogyasztása laxatív (hashajtó!) hatású! Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.

1 jó pontja a terméknek: Hozzáadott cukor nélkül készült!.......


( érdemes e képet kinagyítani és közelről megnézni az alkotó részeket!)





2012. november 6., kedd

Aszaltpaprika krém


Milyen egyszerű is elkészíteni ezt a finom krémet! Még a nyáron aszaltam a paprikát.( akinek nincs aszalógépe,a napon is tud aszalni,érdemes kihasználni a nap erejét.
Előzőleg vízben áztattam a kesudiót és az aszalt paprikát . 




Kevés sót tettem bele. Turmixolás után készen is volt a finom krém. 



Szendvicsként szoktam magammal vinni.





2012. október 30., kedd

Aszaltparadicsomos kréker

A sweetlyraw nyersételes blog oldalán találtam ezt a receptet.  Nagyon szeretem a paradicsomot, ezért  gondoltam kipróbálom. A hozzávalók: 1 csésze aszalt paradicsom vízben áztatva, 3/4 csésze lenmag,1/4 csésze napraforgómag, 5 db paradicsom, 1 t.k. szójaszósz, 1 t.k. oregano,1 t.k. só, 2 t.k. bazsalikom, kevés fekete bors. Kevés aprított petrezselymet  is tettem bele.

A fenti hozzávalókat összekevertem,majd az aszalógépben aszaltam kb.14 ó -án keresztül. Természetesen a napraforgót beáztattam előtte. A lenmagot pedig a Vitamax magörlőjében megőröltem.

Puha, könnyen szeletelhető, nagyon finom ízű!

Aszalás után nagyon jól bevált módszer,hogy szeletelve dobozba téve, a hűtőben tárolom. Érdemes kipróbálni annak, aki szereti a paradicsom ízét.