2010. november 12., péntek

Vitalboytól kaptam! A cég ajándéka! Aszalmányok.

Ime,Sopronban is kapató az"ABRAKOLÓBAN" az aszalással készült
"kréker", vagy "Napkeksz", amit a konyhafőnök aszalmánynak nevezett.  BIO, TEJ-TOJÁS-LISZT-ÁLlATI FEHÉRJE ,ÉTELSZÍNEZÉK,ADALÉKANYAG,ÁLLOMÁNYJAVÍTÓ NÉLKÜL KÉSZÜL!
KÍVÁLÓ KENYÉR PÓTLÓ.

Az ételek mellett szellemi táplálék is kapható a polcokon!




A nyers ételek mellett a vegán táplálkozás hívei is megtalálhatják a kedvenc ételeiket a vitaminbüfében.

És ilyen belülről, ahol még zödturmixot,búzafűlét és a "80/10/10"-es salátát is lehet kapni!!!

Ez itt az "ABRAKOLÓ " Sopronban! Vitamin büfé és lébár.




Ez már Sopron, a Széchenyi tér közelében, ééés még valami..., járjunk utána! Rákoczi utca 9.



ÓÓH!!! HÁT MEG VAN !! MENJÜNK UTÁNA !!

Úton Sopron felé egy kellemes őszi napon nov.11.-én

2010. november 6., szombat

Zöldturmix mángolddal, avagy "3 az 1-ben".

Mindennapi italunkat a "zöld turmixot" ebben az évszakban mángolddal készítem. Ez a csodálatos zöldség , mondhatnánk "3 az 1-ben"-t testesíti meg. A spenót, a spárga, és a rebarbara egy növényben ! Íze  a spenóthoz hasonló,de annál erőteljesebb. Magas  az "A"-, "B1"-, "B2"-, " C"-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot,pektineket,szerves savakat(oxal-,alma-,citromsavat) ,foszfort,rezet,cinket, kaliumot,kalciumot,vasat és magnéziumot, mangánt tartalmaz. Vastag levele húsos, sötétzöld igen dekoratív, vörös színű változata is van.
Összetétele miatt nagyon jó az antioxidáns hatása.
A cukorrépa és a cékla közeli  rokona. Egyetlen tányérnyi mángoldban a napi kalium igény 3-szorosa található meg!Magas vas tartalma miatt kifejezetten javasolt a fejlődésben lévő egyéneknek, a kismamáknak, időseknek és a betegségből felgyógyulók számára.

2010. november 1., hétfő

Japán öntetes cékla-retek saláta leveleskellel

A recept:
A céklát és a retket spirálvágóval felszeleteljük, apróra vágott leveleskellel, vagy petrezselyemmel összekeverjük,majd a következő Japános öntettel összekeverjük:
-3 e.k. mandulavaj (mandula, víz, olaj)
-3 e.k. misó
-3 cm gyömbér
-2 e.k. tamari
-2 e.k.citromlé
-1/2 csésze  beáztatott mazsola
Tálalásig hűtőben tartjuk.
( az étel és a kép Joan van Rooijen nyersételkészítő tanfolyamán készült.)

2010. október 31., vasárnap

Karfiol saláta

A recept:

A rózsáira szedett karfiolt apróra vágott kápiapaprikával összekeverem, majd a következő szósszalt öntjük le:
- 2 csésze kesudió joghurt ( 5 ó-án keresztül érlelt)
-1/2 csésze élesztő pehely
-1 e.k.kurkuma
-1 e.k. curry
-1 csésze  friss aprított koriander
-1 t.k. só 
Hűtőbe teszük tálalásig, hogy az ízek jól  összeérlelődjenek. a tetejét madársalátával díszítette Joan a nyersételkészítő tanfolyamán.

"Bambu saté " -és indonéz salátaöntetes barnarizs

Igazi  "átmeneti étel" a nyers koszt és a főtt étel között. A főtt barnarizst apróra vágott kápiapaprikával, sárgarépával, petrezselyemmel összekeverjük, majd szezámolajjal és tamarival ízesítjük. ( A felvétel Joan van Rooijen nyersételkészítő tanfolyamán készült .)

Sütőtökös-savanyúkáposztás torta



A recept:
- a torta alapot örölt szezámmaggal meghintem ( ez a "zsemlemorzsa")
- majd robotgépben összekeverem a következőket: 2 csésze beáztatott dió, 1 csésze pácolt spenót,1 e.k.
  misó,vagy só. Ez lesz a legalsó réteg.

a második réteg:
-1/2 csésze sütőtök, 2 csésze spenót, 2 e.k. kókuszolaj,1 e.k.curry,2 e.k. koriander összeaprítva,1 e.k.tamari,1 k.k. só.

a harmadik réteg:
-4 ó-án pácolt(olajban és tamariban ) mángold
Ezt lerakjuk ,szépen elrndezva a leveleket.

a negyedik réteg:
-robotgépben összekeverjük a következőket: 1 csésze kesudió,3 e.k. kókuszolaj, 2 csésze savanyú káposzta, 3 e.k.kókuszolaj, 2 e.k.koriander, 1 t.k. fűszerpaprika, 1 e.k.méz, kevés citromlé,chili ízlés szerint,
1/2 t.k. só.

ötödik réteg:
- 1 réteg pácolt spenót ( olajban és tamarinban)

A tetejére kerül a "sajtréteg":
- 2 csésze dió
-2 e.k.élesztőpehely
-1/4 kanál só
-pici víz

A hozzávalókat robotgépben simára keverjük,majd szépen elsimítjuk.Tálalásig a hűtőbe tesszük. 

Áfonyatortát készítettünk Joan tanfolyamán

.
 A recept:

  a tortaalap:                   - 1 csésze kesudió ( v. mandula)
                                      - 2 csésze kókuszreszelék
                                      - 2 e.k. agavé ( v.méz)
                                      - 1 e.k.lucuma
                                      - 1-2 e.k. víz

a töltelék:                        - 1 1/2csésze aszalt  vörös  áfonya
                                      -1/2  csésze kókuszdió
                                      - 1/2 csésze kókuszzsír
                                      - 4 e.k. méz
                                      -1 t.k. citromlé
a tejszínhab : ( aképen nem látható)
                                      - 1 csomag kesudió
                                      - 1/2 csésze víz
                                      - 1-2 e.k. méz
                                      - kevés kókuszolaj 
A hozzávalókat robotgépben jól összekeverjük, a tortát hűtőbe tesszük, a "tejszínhabot" nyomózsákba tesszük, majd tálalás előtt díszítjük  a tortát .

Ezt a tortát Joan készítette, a kép is ott készült a tanfolyamon.





2010. október 29., péntek

Nyers pizza készült Gitta nyersételkészítő tanfolyamán szeptemberben.

Gitta szeptemberi nyersételkészítő tanfolya mán pizzát készített nekünk.
A recept a következő volt:
Az alap:
-3 csésze csíráztatott hajdina
-1 kicsi avokádó
-3 e.k. olívaolaj
-2 k.k. szárított bazsalikom
-1 e.k.szárított olasz fűszerkeverék
-3 db friss paradicsom
-2 kávéskanál Himalaya só
-2 e.k.frissen facsart citromlé
A hozzávalókat robotgépben majdnem simára keverjük, az aszalógép tálcáján kerek lapot formázunk belőle, a széle legyen egy kicsit magasabb,hogy megtartsa a szószt és a többi feltétet. Az aszalógépben 6-8 ó-át szárítjuk. Ha elfogyasztjuk azonnal , akkor nem kell teljesen kiszárítani , mert így finomabb.Ha előre dolgozunk, akkor szükség van a teljes kiszárításra, hogy ne romoljon meg.
Paradicsom szósz:
-3 db friss paradicsom
-5-6 db fél szárított paradicsom
-10-15 nagy levél friss bazsalikom
-2 db datolya
-1/4 lilahagyma
-1 e.k. citromlé
-só
Friss feltét :
-lehet bármi, ami kedvenc, lényeg hogy friss , ropogós, színes legyen.Paprika,uborka,lilahagyma,retek, bármi.
Magtejföl:
-10 dkg napraforgómag
-1 csésze víz
-citromlé, só, fokhagyma, petrezselyemzöld
A hozzávalókat összeturmixoljuk, és a pizza tetejére öntjük.
Aszalás után.

 Paradicsomszósz kerül a tetejére.
Majd a friss feltét.


És a végeredmény ! Nagyon finom volt !!

2010. október 25., hétfő

Brokkolitorta kesudiós sajtkrémmel

A zöldségtortát  Joan van Rooijen készítette.
Recept : a "Napeledel" c. könyvből,
Tészta alap:
                 -2 csésze mogyoró
                 -1/4 csésze összevágott aszalt paprika (kápia)
                 -2 e.k. koriander vagy petrezselyem
                 -1/4 t.k.cayanne bors
                 -1 e.k.nyers miso vagy 1/2 t.k.só
                 A hozzávalókat a robotgépben tészta állagúra összedolgozzuk 1 e.k. vízzel. A keveréket a
                  tortaalapra nyomkodjuk.
1.réteg:
                -1 avokádó
                -1 t.k.citromlé
                Az avokádót a citromlével villával nyomkodjuk szét, majd terítsük szét a "tésztán".
2.réteg:
                -2 csésze rózsáira bontott brokkoli
                -1 e.k.olivaolaj
                -1 t.k.citromlé
                -1 e.k. nama shoyu
                A brokkolit pácoljuk az olaj, a citromlé és a nama shoyu  keverékében 12 ó-án keresztül. A pácolt
                brokkolit és az avokádót dolgozzuk össze krémes állagúra a robotgépben. A brokkoli krémet
                terítsük szét az első réteg tetején.
3.réteg:
                Kesudiós sajtkrém:  - 1 csésze kesudió
                                                - 2  e.k. élesztőpehely
                                                -1-2 t.k. citromlé
                                                A hozzávalókat robotgépben sima állagúra keverjük
A torta tetejét apróra vágott petrezselyemmel és édes fűszerpaprikával szórjuk meg.
Tálalásig a zöldségtortát tegyük a hűtőbe hogy jobban össze érjenek az ízek.
                                                                                                                     
                                                                           
                                                                    
Szépen látszódnak a rétegek

Kelkáposztachips


A recept:
- 10 csésze erek nélküli kelkáposztalevél ( amit chips formára felvágunk)
- készítünk egy marinádot, amit sűrű palacsintatészta állagúra turmixolunk( ebben        hagyjuk 2 órán keresztül a chipseket, hogy jól átitatódjanak)
( 2 csésze kesudió, 3 e.k. citromlé, 8 e.k. sörélesztőpehely, 3 e.k. édes fűszerpaprika. 11/2 t.k. só)


12-14 órai aszalás után ilyen ropogós lesz.

2010. október 23., szombat

Élő "lasagne"

Élő lasagne! Joan készítette ezt is ,a recept a könyvében megtalálható.

Ez a lasagne 4 egymásra rakott rétegből és végül a tetejére szórt "sajtrétegből" áll.
 Egy átlátszó lasagnetál belsejét szórjuk be fél csésze finomra darált szezámmag és 1/4 t.k. só keverékével
.
1. réteg: Cukkini tészta : a cukkinit vágjuk lapokra a spirálvágóval és a felét terítsük szét két keresztben rakott rétegben a szezámos alaprétegen.

2.réteg :Paradicsomkrém :
- 2 csésze 4 ó-ra beáztatott napraforgómag
-1 csésze 12 ó-ra beáztatott, hámozott mandula.
-1 csésze 4 ó-ra beáztatott , napon szárított paradicsom
-2 öszevágott paradicsom
-2 csésze ősszevágott sárgarépa 
-2 összevágott piros paprika 
-1 csésze apróra vágott bazsalikom 
-2 e.k. olívaolaj
-1 e.k.citromlé 
-2 e.k. olasz fűszer keverék 
-1/2 t.k. frissen őrölt feketebors 
-2 e.k. élesztőpehely
-1 t.k. só

A hozzávalókat robotgépben sűrű krémes állagúra dolgozzuk össze.a paradicsomos krém felét tegyük a cukkini tésztára .

3.réteg  Zöldségréteg :
   3 csésze mosott , szárazra törölt, majd 2 ó-án át 1 e.k. nama shoyu vagy 1 t.k. só keverékében pácolt spenótlevél.. A spenót felét terítsük szét a paradicsomos krém tetejére.

4.réteg  Sajtmártás:
-2 csésze kesudió
- 3 e.k. olaj
-1 e.k. citromlé
-1/2 t.k. só
A hozzávalókat daráljuk össze kevés vízzel sűrű krémes állagúra a robotgépben. A sajtmártás felét öntsük a spenótra. A fenti sorrendben, váltakozva rakjuk még egyszer egymásra a négy réteget.

A lasagna tetejére : Kesudósajt  :
- 1 csésze kesudió vagy dió
- 4 e.k.élesztőpehely
-1/4 t.k.só
  A lasagna tetejére:
  A hozzávalókat daráljuk össze darabosra a robotgépben. A száraz "sajtot" szórjuk a lasagna tetejére
  Tálalhatjuk hidegen, de fel is melegíthetjük az aszalógépben 2 ó-án keresztül 40 fokon..






Tricolor pástétom


Ezt a fantasztikus, különleges pástétomot Joan keszítette, a receptjét a "Napeledel " könyvében megtalálhatjátok. Annyira finom volt ! Ünnepi ebéd vagy vacsora egyik fogása lehet. ( a kép Joan nyersételkészítő tanfolyamán készült.
A receptet a Napeledel könyvben meg lehet találni.

Ball before eight

Ezt az édességet Joan kesudióból, kókuszreszelékből,mézből,mentakivonatból, kevés vízből készítette.( a kép Joan tanfolyamán készült).

Málnás-kókuszos "Nap-keksz"

Ennek a "Nap-keksz"-nek az összetétele: kesudió,kókuszreszelék,agavé, málna vagy szeder.A hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk darabos állagúra majd a teflexen 0,5-1,5 cm vastagsában szétterítjük.Málna helyett használhatunk almát,vagy szilvát.A kesudió helyett 4 órára beáztatott napraforgót, vagy tökmagot is.
A magok beáztatása nagyon fontos, hiszen a több órai áztatással az enzimek újra életre kellnek.( a kép Joan tanfolyamán készült)