2011. augusztus 21., vasárnap

2011.08.20. Budapest, az államalapításunk, Szent István királyunk ünnepén

A Parlament új díszkivilágítást kapott.




Ezeket a szép képeket nem én készítettem, hanem az "ELÉG" facebook oldalán találtam.

2011. augusztus 19., péntek

Csokitorta











Már nem sokáig élvezhetjük frissen ezeket a gyümölcsöket, így hát gyorsan még az utolsó szemeket egy csoki tortára tettem. A benne lévő dió, a gyönyörű szedrek és a menta levelek, egyenesen  a kertünkből kerültek ebbe a tortába. Meglepetésként viszem egy találkozóra, azt hiszem , hogy még senki sem evett ilyet.
A recept:
-az alapja beáztatott dió és datolya keveréke, a töltelék: banán, kókuszzsír, kakaó,utifűmaghéj, méz.

2011. augusztus 16., kedd

Granola

A granola, vagy másnevén müzli, amerikai eredetű édesség. Általában reggel fogyasztják,mely azonnal energiát ad. Többféleképpen lehet elkészíteni.  Zabpelyhet is lehet bele tenni, ebben most nincs. Többféle magot ( beáztatva!) mandulát, napraforgómagot, dió, kesudiót, brazildiót lehet keverni tetszés szerint a kedvenc gyümölcsünkkel.

Olajos magvak, aszalt, és friss gyümölcsök keverékéből áll.

Én diótejet öntöttem az előzöleg áztatott és aprított magvakra, aszalt meggyel és friss ribizlivel, őszibarackkal gazdagítottam. A diót egy éjszakán áztattam, majd vízzel felöntve turmixoltam, kevés mézet is lehet hozzáadni.

2011. augusztus 14., vasárnap

Őszibarack torta

Menyemnek, Zsuzsi névnapjára készítettem ezt a tortát.

Mandula-kókusz-méz az alapja, a krém őszibarack-avokádó-banán-agavé-útifűmaghéj-kókuszolaj keveréke.




És a díszítés, saját levendula-szeder-szölő-ribizliből.

Ebből a  Szeged környéki, Zákányszéken érett, gyönyörű bio őszibarackból készült.


Hát nem gyönyörű???


Nem fagyasztott, és kemény,mint amelyet külföldről a hűtőkamionok hoznak, hanem, puha azonnal ehető, finom, zamatos, itthon termett magyar !!!


CSODÁÁÁÁS!!!!! és FINOM !!!

Kedvenc a biopiacunk (közép-európa legnagyobb biopiaca)

Tudtad ? Közép-európa legnagyobb biopiaca a ménk!
Szombatonként kora reggeltől 1-ig tart nyitva a MOM Művelődési Ház udvarán a nem rég megújult biopiac, ahol a fehér sátrak és az újonnan épített  faházakban lehet bio termékeket vásárolni a bigazdáktól. Itt szoktuk megvásárolni az egy hétre való búzafüvet,a turmixoláshoz a spenótot, a mángoldot, a leveleskelt, a magokat, gyümölcsöket. 




Egy szökőkút várja az ideérkezőt a bejáratnál-





A hangulat családias, kellemes és nyugodt, már szinte mindenki ismer mindenkit. 

Itt szoktuk a mézet venni.

Itt jól látható , a képen  bal oldalon az újonnan épült faházak, és szemben velük a sátrak.
Kb. 50 körül lehet a biogazdák száma, akik már éjjel elindulnak az ország messzi biogazdaságaiból, hogy a friss biotermékek minden szombat reggel 7 órára itt legyenek.  

Itt vesszük a búzafüvet, hóban -fagyban, mindegy ,hogy milyen idő van , mindíg lehet kapni.

A spenótot a "zöldturmix"-hoz.




2011. augusztus 10., szerda

"Reggeli"








Ma reggel meglepetést készítettem Csillának, igen kedves, szomszédságunkban lakó kis barátnőmnek . Csak a kerítéshez kellett jönnie, hogy oda tudjam adni a "reggelit". Görög-,sárgadinnye,ananász,áfonya, szilva, szeder volt a kehelyben kesudiókrémmel. Ezúton is köszönöm, a kedves hozzászólásait a blogomhoz, és továbbra is kérem, hogy  "tesztelje" az általam elkészített nyers ételeket.
Bár a hőmérő csak 17 fokot mutatott még az előbb , ( lesz még nyár???) de azért remélem sikerült egy kis melegséget is adnom evvel a váratlan  spontán "reggelivel".
Szeretettel: Erikától

2011. augusztus 9., kedd

"Napkeksz" csíráztatott kamutból












2 napos csíráztatás után, néhány órás aszalás után elkészült a Napkeksz a kamutból.
A kicsírázott kamutot az aprítógépbe tettem, kevés vízzel és sóval összekevertem. Egy kicsit a "nokkedlire" emlékeztetett az állaga  és az illata is, miután kiadagoltam az aszalótálcára.

A kamut glutént  tartalmaz,de kevesebb van benne mint a többi búzafajtában. Aki nem glutén érzékeny és egészséges az emésztése az nyugodtan eheti. Amolyan "átmeneti ételnek" tekintendő a nyersétkezésben a kamutcsírából készült Napkeksz, nagyon ideális azok számára akik nehezen tudnak a kenyérről leszokni.

2011. augusztus 7., vasárnap

Hamburger??? sütés nélkül???

.

Barna csiperke gombából készítettem.Bazsalikomos avokádó krémmel töltöttem.



Az íze nagyon finom semleges volt, a töltelék jól illett hozzá, és pillanatok alatt készült el.
Olyan különleges élmény volt beleharapni ebbe a szép nagy gombába, próbáld ki Te is!

"Ha vééégre itt a nyár......."
Életképek a mai bicajozásról, kb.30 km-nyi volt.

Egyszer ezt is kipróbálnám......"Meseautóban színezüst erdők során, repülünk a szívünk tavaszán.....,arany országút csillogó gyémánt porán repülünk a mesék kocsiján...."


De egyenlőre a bicajozásnál maradok,hál' Istennek minden nap van lehetőségem.

Ez jól esett.....

Ez pedig a Vásárcsarnok a háttérben. Sehol  sincs egy jó kis nyersétterem........

A kamut




Joan készített kamutból az elmúlt alakalommal "Napkekszet".Végre sikerült találnom a Bio Abc-ben , hosszas keresgélés után. 


Hosszabb szemű mint a tönkölybúza.


Sajnos magyar terméket nem, csak ezt a kanadait találtam.

Ősi búzafajta, Egyiptomból származik, sohasem  nemesítették, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

Egy éjszakára vízbe áztattam, mert a "Napkeksz"-hez csíráztatott formájában fogom felhasználni.




A kamut, más névén khorasan búza, olyan ősi búzafajta, mely a durumbúzához hasonlítható.A búzához képest alacsonyabb a szénhidrát és a rost tartalma, magasabb a fehérje-zsír-és ásványianyag tartalma. Manapság a tésztaipar használja alapanyagként. Glikémiás indexe alacsony, ezért jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is.

2011. augusztus 6., szombat

Nyári "leves"

Joannál ettünk 1 hete egy nagyon finom levest, már alig vártam, hogy én is elkészíthessem.....
Nagyon hasonlít a "gazpacho"-hoz, de abban fokhagyma, hagyma, és zeller is van.

Itt láthatók a hozzávalók:
-paradicsom,uborka, kápiapaprika, petrezselyem, bazsalikom,kukorica, cukkini, mind aprítva és nyersen előkészítve.

Ízesítésnek:
-miso, szezámolaj, só,őrölt pirospaprika,bors, citromlé, és sűrítésnek kesudióból készült "tejföl".


A "leves" tésztája" a cukkiniből készült, spirál alakúra vágva.


Ezzel az eszközzel készült. Nagyon guszta így a cukkini !   



Kellemes íze van, és nagyon üdítő! Jó, ha egy-két órát áll, mert akkor jól összeérnek az ízek.

Ez a kép Joannál készült. Pestós "Napkekszet" ettünk hozzá.

Nagyon szeretem a színes étkészletét, mert olyan hangulatossá varázsolja a benne lévő ételeket.