2011. január 23., vasárnap

Üdvözlet Budapestről

a Mátyás templom


 Szentháromság tér 

Harangszentelés után






Még a Megyeri hídat is lehet látni innen !

A Halászbástya



Távolban a Parlament





Szent István lovasszobor 






2011. január 22., szombat

Aszalás előtt a pácolt padlizsán és a cukkini



Ez nem tonhal, bár nagyon hasonlít rá !!
Készítettem egy finom páclét : olivaolaj, szójaszósz, só, gyömbér, fokhagyma, méz, curry, ötfűszerkeverék ,citromlé hozzáadásával. Beletettem a szeletekre vágott padlizsánt, és a cukkinit.



Most aszalódnak!!!



Ilyen lett. Felhasználni csíkokra, vagy kockára vágva (ollóval!), színessé lehet tenni a salátákat.Az íze pikáns. 


Az első hóvirágot ma Szentendrén találtam

2011. január 18., kedd

Az én sushim


Az előkészület: a hozzávalókat vékony szeletekre vágtam.



Először egy kevés misoval kentem meg a lapot,
majd rátettem a  "rizst" (fehérrépából és zellerből) aprítva,a norilap szélére. 

majd  rátettem a  répát,

a cukkinit,

a kápia paprikát,

a szeletelt avokádót,

vékony csíkokban citomot,

uborkát,

salátát, ( de lehet csírát, vagy más zöldet)

feltekerve ilyen lett.



Kettévágva,


szeleteltem , 6 db lett egy lapból.





Készítettem egy kevés wasabi mártást  mellé ( wasaipor, kevés avokádó, citromlé, só, víz, kevés agavé )

Hát így sikerült az első  nyers sushim!



2011. január 10., hétfő

Leveleskel saláta karfiollal







A leveleskelt és a  karfiolt aprítottam,paradicsomot,paprikát tettem hozzá,és egy olivaolajos, sós citromlés salátaönttel kevertem össze, kevés chili, citrombors is került még bele.
A saláta érdekessége  a felaprított karfiol, amitől úgy néz ki a  mintha  reszelt sajttal szórtam volna meg . 

Csomagold be !



Ha nincs időd, csomagold be,  így készíthetsz szendvicset, csak banán és mángold levél kell hozzá !






2011. január 9., vasárnap

Leveleskel saláta céklával


A leveleskelt apróra vágtam, kevés sóval, olivaolajjal,citromlével kézzel jól "összegyúrtam". Ettől puhább lett,majd a többi hozzávalóval együtt összekevertem. 



 
A  saláta összetevőit kikészítettem, jól láthatók a képen, csak aprítani , összekeverni kellett.
-leveleskel,
-olivaolaj,
-citromlé
-szójaszósz
-balzsamecet
-fenyőmag
-reszelt cékla
-avokádó ( nagyobb szeletekben )
-paprika( vékony csíkokra szeletelve, sárga, piros színű)
-só


2011. január 8., szombat

Egy csokor leveleskel januárban, ugye milyen szép?

Ezt a gyönyörű leveleskelt a biopiacon vettük ma reggel .


Hetekig képes friss maradni! Igazi zöldturmixnak való ! 

Jövőre mi is ültetünk a kertünkbe.
A leveleskel tápanyagtartalma mindegyik káposztafélét felülmúlja!!
Zöldturmixot, salátát lehet készíteni belőle. Az aszalt NAPKEKSZ-hez is hozzáadhatjuk .

2011. január 7., péntek

Áfonyakrémes torta



Holnap vendégek jönnek,áfonytöltelékes tortát készítettem. A gyümölcslapok megint kapóra jöttek. Szeletelés után megmutatom milyen lett, addig is jó éjszakát mindenkinek ! A receptet is holnap fogom leírni .




1. réteg (alul):dió és datolya keveréke ( áztatott)
2.réteg ( középen) aszalt vörösáfonya kesudióval mézzel turmixolva
3.réteg ( felül) mandula vízzel, agavéval turmixolva

a dekoráció : aszalt gyümölcslapokból készült ,néhány szem aszalt vörösáfonya

2011. január 5., szerda

"Átmeneti étel" zöldséges barnarizs



Az "átmeneti étel" a nyersétkezésben azt jelenti, hogy a főtt gabonához ( rizs, köles, hajdina, árpa, amarant, quinoa) nyers apróra vágott zöldségeket teszünk.Kitünő fogás,mert közelít a teljesen nyers ételekhez. ez a tál étel húsevő és nem húsevő embernek is megnyerné a tetszését. Én nagyon sokszor készítettem el már korábban is. Azért került fel ez az étel a nyersételek közé, mert ez átmenetet képez a főtt és a nyers ételek között.
Egy finom  nyers saláta mellé, és már készen is van az ebéd ! Én ma ezt ebédeltem. Mivel a "magamról" c. fejezetben már írtam hogy nem vagyok 100%-os nyersevő, de folyamatosan törekszem arra hogy a nyers ételek elsőbbséget szerezzenek az étrendenben. Nyáron gond nélkül megvalósítható, de télen úgy érzem alkalmazkodva a hideghez nagyon jól esik a meleg étel. Remélem sokak számára jelent segítséget,  könnyebbséget, ha talál egy ilyen receptet is a sok nyers étel között.
( csak a barnarizst főztem meg !)

Az apróra vágott zöldségek: répa,cukkini, kápia paprika,petrezselyem, rózsáira szedett brokkoli.  Hagymát, fokhagymát nem teszek bele, mert ez egy harmónikus íz világ,eben az esetben nagyon izgatólag hatna, és fokozná az étvágyat.