2012. január 22., vasárnap

Zöldségtorta spenóttal és gombával



Mandula és brazildió az alapja ennek a zöldségtortának. Előző este vízben beáztattam majd az aprítógépben sóval, borssal összeaprítottam. Egy pici torta formába simítottam bele.

A középső réteget  kesudió, avokádó, kevés fokhagyma, hagyma,só, citromlé és egy nagy marék spenót alkotta. Ezeket is az aprítógépben összekevertem, majd az alsó réteg tetejére kentem. 

A tetejére marinált gomba került. Szezámolaj, só, balzsamecet kevés szójaszósz, pici méz adta meg a gomba ízét. Petrezselyemmel szórtam meg.

A brazildió helyett a legalsó rétegbe diót is lehet tenni. 


Egy salátát is készítettem mellé, 


Savanyúkáposztát reszelt céklával, korianderrel, szezámolajjal, gyömbérrel kevertem össze.


10 megjegyzés:

Névtelen írta...

kedves erika, lehet hogy mar kerdeztem, de most megint ez nagyon finomnak latszik csak a mennyisegekkel vagyok bajban. tudnad leirni hogy megis mennyi az a kicsi vagy nagy? egy nyers nagyi hollandiabol. elore is koszonom /oma/judit

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Kedves Judit, örülök, hogy kerestél.A zöldségtorta egy 18 cm-es kicsi tortaformában készült. Ez az adag 2 ember számára bőven elegendő, mivel ha nyersételeket fogyasztunk sokkal kevesebb is elég hogy jól lakjunk.Tehát az alap:1csésze vízben áztatott mandula és brazildió keveréke 1/2 kávéskanálnyi só és bors került. A középső részébe 1 avokádó és 1/2csésze kesudió, 1 gerezd fokhagyma, egy negyed vöröshagyma,1/2 citrom leve, és egy marék spenót került.Ezt aprítógépbe tettem,majd a torta formába szépen elsimítottam. A spenótot a legvégén adtam hozzá az aprító gépben, hogy látszódjanak , és ne legyen homogén. Ezt ráhalmoztam, eloszlattam az alsó réteg tetejére. Majd az előre marinált gombát rátettem. A gombát(20 dkg, kb. jó maroknyi) pillanatok alatt sóval(1 kiskanál),szezámolajjal(2 evőkanál),(2 evőkanál)balzsamecettel,szójaszósz(1 evőkanál), 1 evőkanál mézzel marináltam. A torta tetejére lecsepegtetés után tettem,apróra vágott petrezselyemmel tálaltam.
Ha nagyobb tortát szeretnél készíteni akkor mindenből a dupláját kell venni.
A lényeg, akár édes, akár sós tortát készítek, a magokat be kell áztatni egy éjszakára, ez alól a kesudió a kivétel. Az alapba mindíg 2 csészényi mennyiség kerül(ha nagyobbat készítesz),vagy 1 ha kicsit. A krémek állagát nagyon jól képezi a kesudió, ezt édes és sós irányba is el lehet vinni.Sűríthetem az avokádóval, utifűmaghéjjal,a többi a fantáziádra van bízva. Remélem tudtam segíteni, ha elkészült és sikerült, fényképezd le, küld el a képét,kíváncsian várom hogyan sikerült. Sok sikert az elkészítéséhez! Szeretettel ölel, Erika

Névtelen írta...

kedves erika koszonom de megis 1 csesze nalatok kb. 250 gr?vagy az angol cup-t hasznalod. kulonben nagyon szeretek toletek receptet levenni csak sajnos nem mindig ilyen szep amit csinalok, de hivo lettem kb.6 honapja es ebben a 55+-s hazban is van mar tarsam. a ferjem /holland/ nem szereti de sebaj. judit

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Kedves Judit,igen jó a kérdés! 2-2 1/2 dcl-es csészére gondolok. De ha van még Szeretettel ölel, Erika.

Névtelen írta...

koszi ez most mar jobb, es akkor termeszetesen a tobbi recept is igy atalakithato kellemes napot judit

Szivárvány Étkezés írta...

Nagyon guszta! Szinte azonnal beleharapnék. El fogom készíteni. Különösen a marinált gombára vagyok kiváncsi.
Szép napot, Ági

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Köszönöm, biztosan ízleni fog, és sikert aratsz vele!Erika

Névtelen írta...

Kedves Erika!
Nagyon gusztusos az étel, de van néhány kérdésem. A gomba marinálása a néhány pillanat, vagy csak az öntet elkészítése? Biztosan buta kérdés, de én magamtól hosszabb ideig marinálnám. De mivel csak most kezdek ilyen ételekkel foglalkozni, lehet, hogy rosszul gondolom?
Amúgy a nyers gomba nem túl nehezen emészthető a benne lévő kitin miatt? Eddig sosem ettem nyersen gombát.
Juci

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Kedves Juci,a gomba marinálása sem vesz túl hosszú időt igénybe,mert a sótól, a balzsamecettől és a szójaszósztól már puhább lesz rövid időn belül.Javaslom, kipróbálásra előbb csak ezt a műveletet akár salátába beletéve.Ha már sok nyers ételt eszel észre fogod venni, hogy nem okoz semilyen próblémát annak elfogyasztása és emésztése.Ez a baj....,itt tartunk, hogy az emberek többsége már annyi főtt ételt eszik( többet mint nyerset!), hogy "fél" a természetes ételek fogyasztásától.Ennek az arányát lenne jó megfordítani, természetesen az élő ételek javára.
Ez egy kicsi torta formában készült,a tetején kb 4-5 szem gomba került.Vékonyan szeletelve, marinálva tettem a torta tetejére.Nagyon finom, puha volt.Javaslom, mielőbb próbáld ki! Nem fogsz csalódni benne. A másik szintén gombából készült,az a svéd gombasláta,hasonló,paradicsomos változat, és sokkal jobb ízű mint a főtt változata. Azt is megtalálod a címkéknél(jan.10.Napkex gombasalátával), ízleni fog ! Örültem a levelednek, szeretettel, Erika

Névtelen írta...

A hétvégén találtam ezt a receptet, ma kipróbáltam, nagyon jó lett és szép is :-)!!! Köszönöm! :-) Marcsi