Mandula és brazildió az alapja ennek a zöldségtortának. Előző este vízben beáztattam majd az aprítógépben sóval, borssal összeaprítottam. Egy pici torta formába simítottam bele.
A középső réteget kesudió, avokádó, kevés fokhagyma, hagyma,só, citromlé és egy nagy marék spenót alkotta. Ezeket is az aprítógépben összekevertem, majd az alsó réteg tetejére kentem.
A tetejére marinált gomba került. Szezámolaj, só, balzsamecet kevés szójaszósz, pici méz adta meg a gomba ízét. Petrezselyemmel szórtam meg.
A brazildió helyett a legalsó rétegbe diót is lehet tenni.
Egy salátát is készítettem mellé,
Savanyúkáposztát reszelt céklával, korianderrel, szezámolajjal, gyömbérrel kevertem össze.
10 megjegyzés:
kedves erika, lehet hogy mar kerdeztem, de most megint ez nagyon finomnak latszik csak a mennyisegekkel vagyok bajban. tudnad leirni hogy megis mennyi az a kicsi vagy nagy? egy nyers nagyi hollandiabol. elore is koszonom /oma/judit
Kedves Judit, örülök, hogy kerestél.A zöldségtorta egy 18 cm-es kicsi tortaformában készült. Ez az adag 2 ember számára bőven elegendő, mivel ha nyersételeket fogyasztunk sokkal kevesebb is elég hogy jól lakjunk.Tehát az alap:1csésze vízben áztatott mandula és brazildió keveréke 1/2 kávéskanálnyi só és bors került. A középső részébe 1 avokádó és 1/2csésze kesudió, 1 gerezd fokhagyma, egy negyed vöröshagyma,1/2 citrom leve, és egy marék spenót került.Ezt aprítógépbe tettem,majd a torta formába szépen elsimítottam. A spenótot a legvégén adtam hozzá az aprító gépben, hogy látszódjanak , és ne legyen homogén. Ezt ráhalmoztam, eloszlattam az alsó réteg tetejére. Majd az előre marinált gombát rátettem. A gombát(20 dkg, kb. jó maroknyi) pillanatok alatt sóval(1 kiskanál),szezámolajjal(2 evőkanál),(2 evőkanál)balzsamecettel,szójaszósz(1 evőkanál), 1 evőkanál mézzel marináltam. A torta tetejére lecsepegtetés után tettem,apróra vágott petrezselyemmel tálaltam.
Ha nagyobb tortát szeretnél készíteni akkor mindenből a dupláját kell venni.
A lényeg, akár édes, akár sós tortát készítek, a magokat be kell áztatni egy éjszakára, ez alól a kesudió a kivétel. Az alapba mindíg 2 csészényi mennyiség kerül(ha nagyobbat készítesz),vagy 1 ha kicsit. A krémek állagát nagyon jól képezi a kesudió, ezt édes és sós irányba is el lehet vinni.Sűríthetem az avokádóval, utifűmaghéjjal,a többi a fantáziádra van bízva. Remélem tudtam segíteni, ha elkészült és sikerült, fényképezd le, küld el a képét,kíváncsian várom hogyan sikerült. Sok sikert az elkészítéséhez! Szeretettel ölel, Erika
kedves erika koszonom de megis 1 csesze nalatok kb. 250 gr?vagy az angol cup-t hasznalod. kulonben nagyon szeretek toletek receptet levenni csak sajnos nem mindig ilyen szep amit csinalok, de hivo lettem kb.6 honapja es ebben a 55+-s hazban is van mar tarsam. a ferjem /holland/ nem szereti de sebaj. judit
Kedves Judit,igen jó a kérdés! 2-2 1/2 dcl-es csészére gondolok. De ha van még Szeretettel ölel, Erika.
koszi ez most mar jobb, es akkor termeszetesen a tobbi recept is igy atalakithato kellemes napot judit
Nagyon guszta! Szinte azonnal beleharapnék. El fogom készíteni. Különösen a marinált gombára vagyok kiváncsi.
Szép napot, Ági
Köszönöm, biztosan ízleni fog, és sikert aratsz vele!Erika
Kedves Erika!
Nagyon gusztusos az étel, de van néhány kérdésem. A gomba marinálása a néhány pillanat, vagy csak az öntet elkészítése? Biztosan buta kérdés, de én magamtól hosszabb ideig marinálnám. De mivel csak most kezdek ilyen ételekkel foglalkozni, lehet, hogy rosszul gondolom?
Amúgy a nyers gomba nem túl nehezen emészthető a benne lévő kitin miatt? Eddig sosem ettem nyersen gombát.
Juci
Kedves Juci,a gomba marinálása sem vesz túl hosszú időt igénybe,mert a sótól, a balzsamecettől és a szójaszósztól már puhább lesz rövid időn belül.Javaslom, kipróbálásra előbb csak ezt a műveletet akár salátába beletéve.Ha már sok nyers ételt eszel észre fogod venni, hogy nem okoz semilyen próblémát annak elfogyasztása és emésztése.Ez a baj....,itt tartunk, hogy az emberek többsége már annyi főtt ételt eszik( többet mint nyerset!), hogy "fél" a természetes ételek fogyasztásától.Ennek az arányát lenne jó megfordítani, természetesen az élő ételek javára.
Ez egy kicsi torta formában készült,a tetején kb 4-5 szem gomba került.Vékonyan szeletelve, marinálva tettem a torta tetejére.Nagyon finom, puha volt.Javaslom, mielőbb próbáld ki! Nem fogsz csalódni benne. A másik szintén gombából készült,az a svéd gombasláta,hasonló,paradicsomos változat, és sokkal jobb ízű mint a főtt változata. Azt is megtalálod a címkéknél(jan.10.Napkex gombasalátával), ízleni fog ! Örültem a levelednek, szeretettel, Erika
A hétvégén találtam ezt a receptet, ma kipróbáltam, nagyon jó lett és szép is :-)!!! Köszönöm! :-) Marcsi
Megjegyzés küldése