2011. szeptember 8., csütörtök

Spenót torta


Zöldségtortát még nem készítettem, de már nagyon vágytam rá...A receptet Joan "Napeledel" c. könyvéből vettem, csak az aszalt paradicsomom volt egy picit fokhagymás ízű, és tudni való Joan egyáltalán nem használ hagymaféléket.
Azért is nagyon jó étel, mert ehhez csak egy salátát, vagy "átmeneti ételt" készíthetünk és készen is van az ebéd vagy a vacsora. Ezt előre is el lehet készíthető, nagyon különleges, még ünnep alkalmával is megállja a helyét!
Akkor következzen az elkészítési folyamat:
Az alap : mandula (1 csésze)  mert, hogy ez egy kis torta forma,1/4 csésze aszalt paradicsom (kicsit fokhagymás, oliva olajban eltett). Ezt a kettőt a robotgépben aprítottam és belesimítottam egy kis tortaformába. Ilyen szép színű lett:




Ez a legalsó réteg:


Következik a második réteg :  brazil dió (1/4 csésze), fehérrépa (1/2 csésze), 2 aszalt paradicsom, 1 teáskanál miso, 1/2 teáskanál curry, 2 csészényi  friss spenót. Az összetevőket turmixoltam, a végén tettem bele a spenótot, majd szépen rátettem az alsó réteg tetejére.


Betettem a hűtőbe,hagy érjenek össze az ízek.



A tetejére kevés  mandulával  aprított   sörélesztőpelyhet szórtam, ez volt a "reszelt sajt".

És egy tálalási ötlet amiben "átmeneti étel" is van (barnarizs, nyers zöldségekkel) és szilvachutney-val:





 A "chutney"-t most szilvából, gyömbérből, kevés méz, fahéj és chili hozzáadásával összeturmixoltam, egy pikáns szósz lett, érdemes kipróbálni más gyümölcsből is ...., nagyon finom lett!


Paradicsomszószos cukkini spagettivel , itt  most kerekre  formázva a spenót torta.




2011. szeptember 4., vasárnap

"Paradicsomi állapotok" nálam is...... aszalás,aszalás,aszalás.......

Aszalásra várakozott a veresegyházi bio paradicsom nálam is ...
Nemcsak a "Répakonyhában" uralkodott a "paradicsomi állapot ".....Nem is csoda, hiszen most érdemes paradicsomot aszalni.




Sokkal könnyebb volt az előkészület, mint a meggynél!
Kiválogattam, megmostam,szeleteltem, tálcára tettem és bekepcsoltam az aszalógépet.

Fantasztikus illat áradt az egész házban a paradicsom aszalás miatt.
Íme a végeredmény:




Nagyon szeretem felhasználni a krékerekbe, salátákba, paradicsomszószba.


2011. augusztus 24., szerda

A hőség "áldozatai"






Végre sikerült szereznem fagylalt készítéshez formákat, amikbe turmixolt gyümölcsöket tettem, 1-2 ó hűtés után már ehető is! Kisgyermekes anyukáknak a figyelmébe ajánlom, elkészítése egyszerű, bármely gyümölccsel elkészíthetö, egészséges fagyi. Most görögdinnyéből és őszibarackból készítettem. A tányéron fekvők még "formában", a jelmezét levetett társuk már megadta magát.....


Komoly tesztelés következett..... 

2011. augusztus 22., hétfő

Hideg uborkaleves


Ebben a rekkenő hőségben igazán jól esik ez a finomság ! 1 perc allatt elkészül, ha meg vannak a hozzávalók, csak turmixolni kell.


2 uborka, 1 avokádó, 1 citrom leve,só, gyömbér, bazsalikom,1 szál zsenge újhagyma az összetétele. Ha krémesebbre,sűrűbbre szeretnéd, akkor kesudióval gazdagíthatod. Leközelebb kaporal fogom készíteni!

Mellette paprikás, kukoricából készített " Napkekszet" tettem.


Finom lett!

És mindezt egy árnyas diófa társaságában kanalazgattam el a nyugágyban.


2011. augusztus 21., vasárnap

2011.08.20. Budapest, az államalapításunk, Szent István királyunk ünnepén

A Parlament új díszkivilágítást kapott.




Ezeket a szép képeket nem én készítettem, hanem az "ELÉG" facebook oldalán találtam.

2011. augusztus 19., péntek

Csokitorta











Már nem sokáig élvezhetjük frissen ezeket a gyümölcsöket, így hát gyorsan még az utolsó szemeket egy csoki tortára tettem. A benne lévő dió, a gyönyörű szedrek és a menta levelek, egyenesen  a kertünkből kerültek ebbe a tortába. Meglepetésként viszem egy találkozóra, azt hiszem , hogy még senki sem evett ilyet.
A recept:
-az alapja beáztatott dió és datolya keveréke, a töltelék: banán, kókuszzsír, kakaó,utifűmaghéj, méz.

2011. augusztus 16., kedd

Granola

A granola, vagy másnevén müzli, amerikai eredetű édesség. Általában reggel fogyasztják,mely azonnal energiát ad. Többféleképpen lehet elkészíteni.  Zabpelyhet is lehet bele tenni, ebben most nincs. Többféle magot ( beáztatva!) mandulát, napraforgómagot, dió, kesudiót, brazildiót lehet keverni tetszés szerint a kedvenc gyümölcsünkkel.

Olajos magvak, aszalt, és friss gyümölcsök keverékéből áll.

Én diótejet öntöttem az előzöleg áztatott és aprított magvakra, aszalt meggyel és friss ribizlivel, őszibarackkal gazdagítottam. A diót egy éjszakán áztattam, majd vízzel felöntve turmixoltam, kevés mézet is lehet hozzáadni.

2011. augusztus 14., vasárnap

Őszibarack torta

Menyemnek, Zsuzsi névnapjára készítettem ezt a tortát.

Mandula-kókusz-méz az alapja, a krém őszibarack-avokádó-banán-agavé-útifűmaghéj-kókuszolaj keveréke.




És a díszítés, saját levendula-szeder-szölő-ribizliből.

Ebből a  Szeged környéki, Zákányszéken érett, gyönyörű bio őszibarackból készült.


Hát nem gyönyörű???


Nem fagyasztott, és kemény,mint amelyet külföldről a hűtőkamionok hoznak, hanem, puha azonnal ehető, finom, zamatos, itthon termett magyar !!!


CSODÁÁÁÁS!!!!! és FINOM !!!

Kedvenc a biopiacunk (közép-európa legnagyobb biopiaca)

Tudtad ? Közép-európa legnagyobb biopiaca a ménk!
Szombatonként kora reggeltől 1-ig tart nyitva a MOM Művelődési Ház udvarán a nem rég megújult biopiac, ahol a fehér sátrak és az újonnan épített  faházakban lehet bio termékeket vásárolni a bigazdáktól. Itt szoktuk megvásárolni az egy hétre való búzafüvet,a turmixoláshoz a spenótot, a mángoldot, a leveleskelt, a magokat, gyümölcsöket. 




Egy szökőkút várja az ideérkezőt a bejáratnál-





A hangulat családias, kellemes és nyugodt, már szinte mindenki ismer mindenkit. 

Itt szoktuk a mézet venni.

Itt jól látható , a képen  bal oldalon az újonnan épült faházak, és szemben velük a sátrak.
Kb. 50 körül lehet a biogazdák száma, akik már éjjel elindulnak az ország messzi biogazdaságaiból, hogy a friss biotermékek minden szombat reggel 7 órára itt legyenek.  

Itt vesszük a búzafüvet, hóban -fagyban, mindegy ,hogy milyen idő van , mindíg lehet kapni.

A spenótot a "zöldturmix"-hoz.