2011. augusztus 7., vasárnap

A kamut




Joan készített kamutból az elmúlt alakalommal "Napkekszet".Végre sikerült találnom a Bio Abc-ben , hosszas keresgélés után. 


Hosszabb szemű mint a tönkölybúza.


Sajnos magyar terméket nem, csak ezt a kanadait találtam.

Ősi búzafajta, Egyiptomból származik, sohasem  nemesítették, kizárólag ökológiai gazdaságokban termesztik.

Egy éjszakára vízbe áztattam, mert a "Napkeksz"-hez csíráztatott formájában fogom felhasználni.




A kamut, más névén khorasan búza, olyan ősi búzafajta, mely a durumbúzához hasonlítható.A búzához képest alacsonyabb a szénhidrát és a rost tartalma, magasabb a fehérje-zsír-és ásványianyag tartalma. Manapság a tésztaipar használja alapanyagként. Glikémiás indexe alacsony, ezért jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe is.

3 megjegyzés:

ezisén írta...

Jövő héten remélem én is beszerzem. Kíváncsian várom a végeredményt.

Gitta írta...

Ebben van glutén?

Pfiszterné Nagy Erika írta...

Igen, van benne glutén.Én is sokat keresgéltem a net-en e miatt. Egymásnak ellentmondó adatokat találtam. Egyesek szerint ehető, mások szerint nem azok számára akik glutén érzékenységben szenvednek. A véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy aki eleve sok nyerset eszik, illetve 100%-os nyersevő,az már elég sokat tett azért, hogy tolerálni tudja a lisztérékenységben szenvedők tüneteit. Másrészt, olyan nagy mennyiségben nem is fogyasztja a gabonákat, mint korábban.Vajon végeztek-e ebben az irányban kísérleteket a gabonák csíráztatott formában történő fogyasztásával kapcsolatban? Mindenestre ki fogom próbálni a csíráztatott kamutból készült krékert. Ma este teszem az aszalóba, elég lassan csírázik.
Szeretettel: Erika