2011. január 26., szerda

A következő saláta ebből a gyönyörű papayából fog készülni.


Így terem a papaya.


Ezt a példányt a Metró áruházban találtam,holnap ebből majd fogok salátát készíteni.

GYÖNYÖRŰŰŰ!!!
Alig vártam, hogy ketté vághassam, és láthassam a belsejét .

A papaya egy körte formájú gyümölcs zöldessárga vékony héjjal.A gyümölcs husa puha, lédús és érett sárgabarack illata van. A Karib szigeteken őshonos,papaya-vagy dinnyefa ma trópusok egyik legelterjedtebb haszon növénye.Azon ritka növények közé tartozik,melynek minden részét hasznosítják ( a gyökerétől  a magjáig).A 7-10 m magasra növő fát borító rostos háncsból kötelet készítenek. Az éretlen gyümölcsök tejnedvet tartalmaznak, melyet fertőzések,sebek,gombás bőrbetegségek kezelésére használnak a jávai bennszülöttek.A gyökerének főzetét ízületi bántalmak megelőzésére használják.A japánok a levét emésztési zavarok enyhítésére használják.
A magokat borspotlónak használják.A papain, amely a legfontosabb és a legerősebb enzimje a papayának, apepszint és a pankreatint meghaladó mértékben segíti az emésztést.A szakemberek a papaint a legerősebb fehérjebontó enzimnek tartják. Elsősorban azoknak ajánlják akiknek kevés a gyomorsavuk. A papain enzim 
saját tömegének 35-szörösét kitevő állati fehérje bontására képes ! A papain enzim kiválóan alkalmas a bélfal tisztítására( nyálkáktól ,elhalt szövetektől) . A növény és termése az enzimeken kívül ,növényi fehérjéket, ásványi anyagokat,vitaminokat jelentős mennyiségben tartalmaz. A papayafa levele legértékesebb része a levele . A levél igen gazdag papainban,fehérjetartalma 15-szöröse az érett gyümölcsének.Szinte az összes aminosav megtalálható benne,
Étkezés után fogyasztva fejti a legerdményesebben a hatását.Az ananász és a papaya belülről hatnak a ráncok ellen.
A következő videón pedig egy igazi papaya ültetvényt lehet látni.







Nincsenek megjegyzések: