2010. október 8., péntek

Lenmagos kréker


Jól láthatók a lenmagok, a hajdina szemek, a zöldfűszerek, az aszalt paradicsom a napkekszben aszalás után.

2010. október 4., hétfő

Csokipuding banánból, kakaóból, utifűmaghéjjal turmixolva.


Gyorsan elkészíthető finom egészséges , jóízű, édesség, csak egy turmixgép kell a hozzávalókon kívül. A főcímben már ott rejlenek a hozzávalók.

Kókuszos "beigli" tekercs


Aszalógépben készült a beigli "tésztája",ami almából és banánból van. A tölteléke kókuszos, de karácsonykor biztosan dióból és mákból fogom elkészíteni. Jól látszik, hogy még lágy, friss a "tésztája".
Érdekes az, hogy az alábbi fotók néhány hónap elteltével készültek, jól látható, hogy milyen jól megőrizte az aszalt gyümölcslap az állagát a hűtőben. Csak a krémet készítettem el frissen: mandulából, kókuszból és agavéból .


Még jobb az állaga a gyümölcslapnak, mint frissen!





Cukkini spagetti bolognai mártással, Napkekszel


Ezt az ebédet magamnak készítettem el,de annyira finom volt, hogy meg kellett ismételnem rövid időn belül a barátainknak is. 

 Nagyon hamar készült el, a cukkinit a spiralizálóval pillanatok alatt ledaráltam, és egy finom fűszeres paradicsomos mártást tettem a tetejére. A lenmagos napkeksz jól illett hozzá. Végre van nekem is  aszalógépem, és spiralizálóm!!

2010. október 3., vasárnap

Nyers spagetti, öntettel,spenót salátával, pizzás Napkekszel , lucernacsírával.


Ezt a finom ebédet Joan készítette! Micsoda ízek ! Micsoda színek !
 A menü  :  cukkinispagetti, spenótsaláta, "Napkex", lucernacsíra. 
 Nála láttam először hogyan is készül a "Napkex"- (ami az Ő nevéhez fűződik), vagyis más nevén a kenyeret helyettesítő krékereket, amelyek aszalással készülnek.
.

Nyersétel készítés Joannál 2010.áprilisában.

Nagyon vártam már a találkozást....., egy izgalmas új világ tárult elém.
Joan van Rooijen a "Napeledel" könyv szerzője.


Avokádókrém kesudióval medvehagymával

Nem hagyhatom ki ezt a nagyon finom krémet , amit tavasszal készítettem. Tavaszt  idéző, kellemes ízű . Avokádó kesudióval , medvehagymával ízestve. Sajnos nem lehet egész évben kapni, de amikor végre hozzájutok, akkor nem tudom megunni.



Egy kis üvegben olivaolajban eltéve tettem el. A medvehagymát elötte összeaprítottam

A csodálatos zöld turmix.

 A búzafűlé után következik a zöldturmix, amit nagyon változatosan lehet elkészíten.
Végy sok zöld friss , lehetőleg bio, nagy zöld levelű zöldséget, és turmixold össze idény gyümölccsel ,és kevés természetes édesítővel és annyi vízzel amilyen sűrűre szeretnéd . Én általában datolyát, mézet, agavét, steaviát, rizsszirupot használok. De ezek nélkül is nagyon finom.
Akár magaddal is viheted egy flakonban.


Ezt nem lehet megunni.....!!!

Minden nap reggel , első a frissen préselt búzafűlé!

Április óta isszuk a búzafűlevet,  amit frissen préselünk minden reggel, a férjem szokott segíteni, 
evvel a búzafűpréssel préseli ki a búzafűből a levet.


Amíg Ő a búzafűlét készíti, addig én a zöldturmixot turmixolom és üvegekbe teszem, mert magunkkal visszük nap mint nap  a munkahelyünkre.

Az első nyerstortám!

Az első nyerstortámat ez év áprilisában készítettem a férjem szülinapjára , Joan könyvéből az " őszi tündöklést választottam. Sem aszalógépem, sem nagy teljesítményű turmixgépem nem volt...,csak egy egyszerű aprítógépem amivel a magokat lehetett aprítani ( egy kicsi kézi Bosch ) ééés ....nagyon nagy kedv, ahhoz, hogy megismerjem a nyersételkészítés rejtelmeit....





Nem véletlen találkozás!

A nyersételek fogyasztása eddig sem állt távol tőlem, hiszen naponta ettem .
Victoria Boutenko : A nyers étel csodája cimű könyvének elolvasása után, a neten keresgélve bukkantam rá Joan van Rooijenre.
Mielőbb szerettem volna a könyvét megszerezni a "Napeledel"-t .
                Egy kora tavaszi reggelen a biopiacon sétálva egyszer csak ott állt előttem  teljes életnagyságban Joan.
Abban a pillanatban tudtam, és nagyon örültem, hogy ez nem véletlen!
Sikerült a könyvét is megvennem, és jelentkeztem a  nyersételkészítő tanfolyamára 2010.áprilisában .

2010. október 2., szombat

Lucernacsíra közelről

Rendkívül dús klorofillban, rendszeres fogyasztása erősíti a csontokat és a fogazatot. Különleges összetevője a kötőszövet rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, amelyet a szervezetünk csak egy bizonyos életkorig tud előállítani. Öregedésfékező, kitűnő rost forrás. Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban. Kiemelkedően lugosító élelmiszer. Szaponoint tartalmaz, amely az érfalakról kisöpri a lerakódásokat. A vérnyomást egyensúlyban tartja. Magas vastartalma van, ezért csökkenti a fáradékonyság tünteit. Kitűnő hajnövesztőszer, jó hatással van a bőrre, erősödik a köröm. Legfőbb hatóanyagai: szerves kalcium, magnézium, kalium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilicium, jód, béta-karotin, B1, B2, B6, B17, C, D, E, K, U vitamint, valamint L-borostyánkősavat tartalmaz.

Néhány nap alatt a piciny magokból konyhakész , friss étel lesz.


Így kezdődött...., csíráztatás otthon ,avagy az új élet születik a konyhaablakban.



Aki most fog először a csíráztatáshoz,annak a lucernát és a retek csírát ajánlom,mert biztos a siker.
A magokat áztatás után (4-6 ó) kis tálcákra téve, naponta 2-szer leöblítve kb. 5-6 nap alatt lesz ekkora.
Ha fény éri szép zöld lesz( a sok klorofill miatt).
A,B,C,E és K vitaminokat tartalmaz,ásványi és nyomelemtartalma kimagasló.Szuperétel táplálék!