2011. május 23., hétfő

Spárga saláta ( raw asparagus salad ) 3-féle öntettel

A  ZÖLDSÉGEK  KIRÁLYA , A  KIRÁLYOK  ZÖLDSÉGE!

Egyike a legértékesebb zöldségféléknek,amely a XVI.sz.elején indult hódító útjára.


(Megtisztítva,felaprítva.)

A spárganövény emészthető rosttartalma,ásványianyagtartalma(kalcium,kálium,cink,foszfor, vas, flur,szilicium,molibdén,és egyébb nyomelemek és vitamintartalma jelentős.
Többek között: E,B1,B2,B6,C,A,K vitamin,Niacin,Folsav stb.



Jótékony hatással van  a hasnyálmirigyre,a szívre, a májra,tüdőre.Vértisztító hatása közismert.Fiatalítja a sejteket,fokozza a vérképzést,erősíti az immunrendszert.Tavasszal elvégzi a szervezet nagytakarítását, mivel az első szabadföldi zöldségféle.
2 fajtáját különböztetjük meg: a fehér((bakhát alatt termesztett) és a zöld(sík területen termesztett).

1.saláta öntet:

       -vörösborecet
       -mustár
       -újhagyma
       -olivaolaj
       -só-bors

2.alátaöntet:
       -szójaszósz
       -citromlé
       -szezámolaj
       -fehérbors

3.öntet:

       -balzsamecet
       -dijoni mustár
       -méz
       -só-bors

        

-

Nincsenek megjegyzések: