2010. október 23., szombat

Fügeszüret idején



Ezek a csodálatos fügék az udvarunkban termettek. Egyenesen a fáról szedve , frissen szoktam megenni , nagyon finomak, zamatosak, édesek!







A legenda szerint a fügét a törökök hozták Magyarországra, és elöszőr a Gellért-hegy déli lejtőjén telepítették le. Termését kezdetben gyógyszerként használták. Az egyik legősibb kultúrnövényünkről már a Szentírás is megemlékezik i.e. előtt 2000 évvel ezelött.
A sokoldalú füge még bizonyos szellemi erőkkel is rendelkezett. Leginkább szemmelverés ellen ajánlották az elődeink. A füge tápértékét a magas Ka tartalma adja.Fogyasztása elősegíti a vér tisztítását . A B vitaminjai elősegítik az emésztést és a táplálék felszívódását. Cink tartalma pozitívan befolyásolja az ivar-és a szaporítószervek működését. Hűsít, csökkenti a vérzékenységet, vérnyomáscsökkentő, jó hatással van a légzőrendszerre.Megnyugtatja az idegeket. Apró magjai és a magas rosttartalma miatt kiválóan hat a székrekedésre. Fogyasztása elősegíti a szabályos szívműködést. Gyomorégésre inkább fügelét használjunk. Magnézium tartalma miatt a elősegíti a fehérjék és a szénhidrátok emésztését.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Fényképezte: Pfiszter Tamás