2011. október 19., szerda

Zöldturmix fesztivál Budapesten, 2011.10.16.-án....



Az idei zöldturmix fesztiválon nagy volt az érdeklődés!
Lássuk a képeket.......


Erikával...
Minden vendég, egy kis pohár zöldturmixot kapott a belépőjegy ellenében az érkezéskor. 
Milyen jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel! Gittával,


                                                Nórival a " Sületlenség "egyik háziasszonyával ,

               Sütő Mónival, a "Nyerskonyha bloggerével" akit már nagyon vártam, hogy találkozhassunk !

Először Gittát láthattuk,hallhattuk....

Majd Nagy László Zoltánt, a Hippokratesz Intézet életmód tanácsadója következett, aki a nyersételekkel való gyógyulásról beszélt.

Láthatóan igen nagy volt az érdeklődés!

Joan asztala a sok "élő" finomsággal.....

 Joan 3 fogásos menüt készített

Az egyik egy zöldség torta volt.

De, volt még karfiol saláta, és egy "átmeneti étel"is quinoaból. Isteni volt !  Joan,  sajátos, magával ragadó egyéni stílusával szerettette meg velem a nyersétkezést, az Ő hatására vettem meg az aszalógépet, a nagy teljesítményű aprítógépet ( a Magimixet), és a Vitamixet . Ezen a képen Joan mellett ,ott van Németh Csongor is, aki Joan Napeledel könyvét szerkesztette,és tervezte . Együtt készítettük a sok finom Napkekszet szeder-, és málna krémmel megkenve, és a sárgarépa krémes  hajdina kekszeket. 


Joan vendége volt Jeramaya , a holland nyers szakács is, aki többek között elmesélte hogyan változott meg az élete a nyersételek hatására, akkor amikor már az orvosok is lemondtak Róla. Sikerült személyesen is beszélnem Vele. Köszönet érte! Elkészítette nekünk a zöldturmixot, úgy ahogyan Ő szokta, avokádóval,spenóttal, chiamaggal, algával, nyers csokoládéval , sűrűre turmixolva. És ezt nem "ledőnteni", hanem kanalazva szép lassan, szinte minden egyes falatot rágni kell.

A nézőközönség tolmács segítségével hallgatták Jeramayat. 
Készül a zöldturmix....

A fesztiválon megvásárolhattad a nyersétkezés nélkülözhetetlen eszközeit, gépeit is .

A kiállítók között ott volt aBiogreen,a Bio ABC, a Bioversum, a Bioenergetic, a Tupperware, az Organialchia, az Organicmission, a Napsugáréletház, a Flavil, a Joalis, a tisztaforrás kft., a Nyersétel akadémia, a Sületlenségek , a Napeledel, a Csak tiszta forrás, a Kristálytanfolyam, remélem, hogy nem hagytam ki senkit sem!

A terem megtelt...

Még friss bio zöldségeket, csírákat is lehetett venni a polyáki ökogazdaságtól.



Ez itt pedig a "Sületlenség" standja, telis tele a finom nyers édességekkel. Én is vettem, nekem a csokis linzer ízlett nagyon, és azok a kis finom bonbonok....., na és persze a sütötökös szelet is különleges volt! 

Nagyon ízléses volt a standjuk!

Kassai Nóri és repka Ági a " Sületlenség" háziasszonyai

.

Kóstolni, és vásárolni is lehetett ezeket a finomságokat....

Én Joannak segítettem....

mini palacsinták, szeder-, málna krémes Napkekeszek...
                                            

                                    Frissen préselt búzafűlét is lehetett inni! Hosszú sor állt érte...




                                
Nagy volt a jövés-menés a standok előtt.

Mindenki beszélgetett, jó volt a hangulat!


Lehet, hogy kicsi is volt a hely? Majd a fesztivál vége felé következett Sütő Móni egy csokis nyerstorta készítéssel:





                                                       Itt már a torta díszítését láthatjuk

Láthattuk a torta készítés folyamatát közelről, sőt még  meg is kóstolhattuk!


A nyersétkezéssel kapcsolatos könyvek is kaphatók voltak .
Összességében , egy jó hagulatú, színes rendezvény volt az egészségnap keretében. 






2011. október 13., csütörtök

Zöld turmix fesztival

Családi Egészségnap és Zöldturmix fesztivál 2011.október 16.-án vasárnap 10-17 ó-ig a kőbányai Körösi Csoma Sándor Kulturális Központban!
Gyere el Te is!

2011. október 9., vasárnap

Iráni narancsleves






És a recept  : 2 gerezdekre bontott narancs, 1/2 csésze kesudió, 1/2 csésze narancslé, 1 e.k. citromlé, 1 e.k. méz vagy más édesítő, 1 e.k. narancshéj, csipetnyi frissen őrölt feketebors, csipetnyi só. A díszítéshez mentalevél.


A narancsgerezdeket egy tálba tesszük, a többi  hozzávalót vízzel turmixoljuk a kívánt sűrűségre, majd öntsük rá a narancsokra, keverjük össze, mentalevéllel díszítsük.



Joan "NAPELEDEL" c. könyvéből vettem a receptet, nagyon finom lett ! A leves szó igazából nem illik rá, viszont éppen úgy lehet kanalazni! Rendkívül finom, krémes, gyorsan elkészíthető étel! Próbáljátok ki !


Elpusztítjuk a Földet (Devour the Earth)




És még egy film,



2011. október 5., szerda

Hamburger

TERMÉSZETESEN   NYERSEN !!! ZÖLDSÉGEKBŐL !!!! SÜTÉS  NÉLKÜL !!!






Napraforgó, répa, zeller, aszalt paradicsom ,aszalt hagyma, só, petrezselyem , utifűmag és a következő fűszerek: kömény, őrölt paprika, bors, koriander , kakukkfű.
A hozzávalókat aprítógépbe tettem,hamburger alakúra gyúrtam, majd  az sörélesztőben megforgattam.
Aszalógépbe is be lehet tenni, az ízek még jobban összeérnek.
Az aszalt hagyma most is jó szolgálatot tett, mert olyan kellemes ízt kölcsönzött, mintha megdinszteltem volna a hagymát.( a tányér szélén látszik )
Csak a napraforgómagot kellett beáztatni, a többi zöldségféle pillanatok alatt elkészült.
Bármilyen saláta nagyon jól illik hozzá, én most céklát tettem mellé. 

2011. október 1., szombat

Cukkini canelloni, bazsalikomos mártással

Ennyi olivaolaj nem kell bele...! egy picit meglódult az üveg....



De a bazsalikomszósz nagyon-nagyon finooom..........!!!

 



A cukkinit meghámoztam, majd hosszában vékonyan szeleteltem.  A vékony cukkini szeletekre tettem a "tölteléket".
A töltelék brazildió és aszalt paradicsom, kevés só keveréke. Vékony újhagymával díszítve. A  brazildiót előbb vízben áztattam, majd szűrőzsákban lecsepegtettem. Az ebből kapott "tejet" is beletettem a  bazsalikom szószba, ettől finom krémes lett!
A szószba frissen szedett bazsalikom, kevés citromlé is került.

Őszi 80/10/10-es desszert









Sűrű körte szószt, amit érett körtékből turmixoltam , a kelyhekbe öntöttem, banán karikákat, szölő szemeket tettem, a tetején kókusz reszelék, nyers kakaó, mandula és brazildió, valamint finom édes szilva került.
Egyáltalán nincs benne édesítő! Az ízek harmoniában vannak......




2011. szeptember 28., szerda

A Villanykörte Összeesküvés - A Tervezett Elavulás története



Értékes film, nem csak a nyersétel kedvelőinek! Úgy gondoltam, hogy megosztom Veletek.

2011. szeptember 20., kedd

Lasagne








Ma lasagne-t készítettem. Minden alkotórésze nyers , természetesen.
És következzenek a képek lépésről-lépésre:

 Egy átlátszó üvegtálba elöszőr szezámmagot hintettem.



Majd feleszeleteltem a cukkinit,

szépen elrendezve beletettem az üvegtálba,




Majd elkészítettem az aprítógépben a paradicsomos szószt,(aszalt-és friss paradicsomból, napraforgómagból, őrölt fűszerpaprikából, kevés só,bors, olvaolaj,  hozzáadásával készült)


Ezt rátettem a cukkini szeletekre,

Előzőleg bepácoltam szójaszószba kevés sóval a spenót leveleket,majd ezt is rátettem, ez volt a harmadik réteg.



Erre tettem a sajtkrémet, ami kesudióból készült,

Majd egy újabb réteg cukkini következett, 


Azután ismét a paradicsomos szósz,

Majd megint egy spenót réteg,



 A tetejére sörélesztőt szórtam.


Csak a magokat kellett beáztatni előre,és a spenótot kellett pácolnom egy kis ideig.  A pontos recept megtalálható Joan van Rooijen: Napeledel című könyvében, én egy 2 személyes adagot készítettem el most.

2011. szeptember 16., péntek

Csokitorta karambolával és áfonyával









és a recept:
2 csésze 12 ó-ra beáztatott dió,1 csésze  beáztatott datolya az alapja.
Majd aszalt sárgabarack vékony rétegben, erre tettem a csoki krémet, ami 4 banánból, 2 avokádóból, 2 e.k. kókuszzsírból, 4 e.k. mézből, 4 e.k. biokakaóporból, és 4 e.k. utifűmaghéjból állt. Frissen őrölt biokakaót szórtam a tetejére.
A díszítés pedig  vékony szeletekre vágott karambolából és áfonyából készült....,és egy kis orchidea is került a tetejére.

És néhány kép a karamboláról ( más nevén csillaggyümölcsről)

Az íze kissé jellegtelen, de a színe és a formája miatt használjuk.

A gyümölcsben kimagasló mennyiségben lehet Káliumot  és C vitamint találni, kevés vasat és cinket is tartalmaz.



Inkább látványos, mint finom gyümölcs. A sóskafélék családjához tartozik, ezért az íze is kissé fanyar, savanykás, egy kicsit a körtére és a birsalmára hasonlít az íze. Kb. 10 m. magas fán terem, rózsaszín virágai vannak, a termés csomókban keletkezik. Dél-Kelet Ázsiából származik.


Virágzik a karambola fa.

Ilyen gyönyörű a virága.

2011. szeptember 8., csütörtök

Spenót torta


Zöldségtortát még nem készítettem, de már nagyon vágytam rá...A receptet Joan "Napeledel" c. könyvéből vettem, csak az aszalt paradicsomom volt egy picit fokhagymás ízű, és tudni való Joan egyáltalán nem használ hagymaféléket.
Azért is nagyon jó étel, mert ehhez csak egy salátát, vagy "átmeneti ételt" készíthetünk és készen is van az ebéd vagy a vacsora. Ezt előre is el lehet készíthető, nagyon különleges, még ünnep alkalmával is megállja a helyét!
Akkor következzen az elkészítési folyamat:
Az alap : mandula (1 csésze)  mert, hogy ez egy kis torta forma,1/4 csésze aszalt paradicsom (kicsit fokhagymás, oliva olajban eltett). Ezt a kettőt a robotgépben aprítottam és belesimítottam egy kis tortaformába. Ilyen szép színű lett:




Ez a legalsó réteg:


Következik a második réteg :  brazil dió (1/4 csésze), fehérrépa (1/2 csésze), 2 aszalt paradicsom, 1 teáskanál miso, 1/2 teáskanál curry, 2 csészényi  friss spenót. Az összetevőket turmixoltam, a végén tettem bele a spenótot, majd szépen rátettem az alsó réteg tetejére.


Betettem a hűtőbe,hagy érjenek össze az ízek.



A tetejére kevés  mandulával  aprított   sörélesztőpelyhet szórtam, ez volt a "reszelt sajt".

És egy tálalási ötlet amiben "átmeneti étel" is van (barnarizs, nyers zöldségekkel) és szilvachutney-val:





 A "chutney"-t most szilvából, gyömbérből, kevés méz, fahéj és chili hozzáadásával összeturmixoltam, egy pikáns szósz lett, érdemes kipróbálni más gyümölcsből is ...., nagyon finom lett!


Paradicsomszószos cukkini spagettivel , itt  most kerekre  formázva a spenót torta.




2011. szeptember 4., vasárnap

"Paradicsomi állapotok" nálam is...... aszalás,aszalás,aszalás.......

Aszalásra várakozott a veresegyházi bio paradicsom nálam is ...
Nemcsak a "Répakonyhában" uralkodott a "paradicsomi állapot ".....Nem is csoda, hiszen most érdemes paradicsomot aszalni.




Sokkal könnyebb volt az előkészület, mint a meggynél!
Kiválogattam, megmostam,szeleteltem, tálcára tettem és bekepcsoltam az aszalógépet.

Fantasztikus illat áradt az egész házban a paradicsom aszalás miatt.
Íme a végeredmény:




Nagyon szeretem felhasználni a krékerekbe, salátákba, paradicsomszószba.