2010. október 20., szerda

Joan van Rooijen , aki megszerettette velem a nyersétkezést!


                                                         A " Napeledel" c. könyv szerzője.

Egy szelet a szilvatortából

     Ezen a képen jól látszódnak a torta rétegei.









Szilvatorta









Gitta batyusbáljára vittem ezt a tortát.Frissen szedett fügével  és szilvával díszítettem.
A torta alapja : 2 órára beáztatott dió és mazsola aprítva,a töltelék szilva,avokádó utifűmaghéj,agavé,a felső réteg mandula és agavé.

Egy könnyű vendégváró, de bevallom én ettem meg.Gyakran készítek ilyen tálakat.

Kapros,fokhagymás, gyömbéres avokádó krém, hajdinacsírás kréker ,  sajátkészítésű lucernacsírával.

Hajdina kréker

Ez a kép egy kicsit a nyarat idézi, mert akkor készítettem.Hajdinacsírás,aszalt paradicsomos zöldfűszeres kréker.A receptje nagyon egyszerű, mert mindíg egy csomag hajdinát csíráztatok és ehhez adok egy csomag aranylenmagot, a kertből frissen szedett zöldfűszernövényekkel ,aszalt paradicsommal ízesítek. Ezt a képet nagyon szeretem, mert jól látszódnak a hajdinacsírák.






Sütőtökös kréker


Egy újabb kréker :cukkiniből, sárgarépából, fehérrépából, kevés aranylenmaggal, petrezselyemmel.


És irány az aszaló......



Paradicsomos káposzta főzés nélkül!!


Szaffina hozott Gitta "batyusbál"-jára nagyon finom paradicsomos káposztát.
 Hihetetlenül finom volt.
.

Én is kedvet kaptam hozzá.

A káposztát lereszeltem és elkészítettem a paradicsomos szószt, majd összekevertem. 

A harmadik kép közvetlenül az összekeverés után készült, egy kicsit lehet állni hagyni a hűtőben, hogy jól összeérjenek az ízek. Különösen jó ízt ad a datolya és az azsalt paradicsom a szósznak. Természetesen só is kell bele.

Aszalt édesburgonya

Az édesburgonyát szeletelés után kevés olivaolajban pácolva, ízlés szerint sózva, esetleg fűszerezve lehet aszalni. A színe eredetileg is ilyen szép,mégis úgy néz ki mintha olajban sült volna.



Aszalt gyümölcsök tárolása

Itt vannak az aszalt gyümölcslapok......
                                     
                                                 Rugalmasak,ollóval vághatók....
Egy tálcányi aszalt gyümölcslap

Dobozban , hűtőben tartava, hosszú hónapokig eláll!!!

Hogy ne tapadjanak össze a lapok,folpack fóliát is közé lehet tenni, nekem a nélkül is tökéletes maradt.

Gyümölcslapok készülnek


A gyümölcsök turmixolása után a masszát szétterítettem az aszalógép tapadásmentes lapjaira ( teflex ).





Aszalás után, rugalmas , feltekerhető lesz.
                                         
 Ime a  gyümölcsbőr!
                                                 
Darabokra vágva, hűtőben dobozban , vagy feltekerbe fóliába csomagolva lehet akár hónapokig tárolni.


Ezek a lapok szilvából készültek.

                                          
                                          
Ezek pedig kiviből készültek. Az alma-banán kombinációs lapokból készülnek a zserbók, palacsinták, beiglik, flódnik .



Remekül lehet ollóval betűket is kivágni, ezt az ötletemet a nyersétkezés világnapjára készített tortámnál is felhasználtam.

De finom is volt!


Kedvencem az aszalt paradicsom és kápia paprika fokhagymával olivaolajban eltéve.

.Nagyon finom a salátákba, krékerekbe, magpástétomba keverve! És az illata aszaláskor mennyei!


Intenzív ízű, magas C-vitamin tartalmú, ami szedés után még fokozódik. Éretten szedik le!  Vagyis akkor szedik le amikor a legtöbb napfényt magába szívta, olyankor amikor a legédesebb.
Nem hűtőházban pirosodik meg! Sokáig friss ropogós marad.

Aszalás előtt a műzli .



.
Csíráztatott hajdina, lenmag,aszalt gyümölcsök, biokakaópor,fahéj,(méz ill.édesítő nem nagyon kell, mert így is elég édes lesz.A hozzávalókat aprítógépben összekevertem , majd az aszalógép tapadásmentes teflexlapjára kikenve 5-6 ó-t aszalom, majd megfordítom, és további 5-6 ó-t aszaltam.

Nagy segítség a konyhában ez a nagyteljesítményű robotgép.




Ezzel a nagyfordulatszámú háztartási géppel igen jó tortaalap, műzli, kréker,salátaöntet készül. Nagyon szeretek vele dolgozni !!


Így néz ki munka közben.

Műzliszelet készül

2 napos hajdinacsírából (bal oldalt a fehér tálban), szilvából, dióból(beáztatott) nagyszemű mazsolából (szintén beáztatva), kevés  méz hozzáadásával készül  a műzli.Lehet még karobbal,fahéjjal, kakaóval ízesíteni.