2011. június 28., kedd

Spanyol nyári leves a "gazpacho"

A leves hozzávalói:


Uborka, paradicsom, avokádó, zeller, fokhagyma, hagyma,só,víz, citromlé. Avokádó helyett kesudióval is lehet krémessé sűríteni.Turmixolás után...
Folyékony salátának is nevezik ezt a kitűnő igazi nyári levest. (Érdemes elgondolkodni,valyon mitől olyan szép élénk pirosszínű a boltokban kapható paradicsomlé?????......)
Főzés nélkül készült, a hozzávalók felét turmixoltam, egy kevés sóval, citromlével ízesítettem, majd a megmaradt zöldségeket apróra vágva beletettem a "levesbe". A zellercsíkok meglepően hasonlítottak a reszelt sajtra!
Biztosan gyakran fogom készíteni, nagyon finom lett.Csak........a napfény hiányzott!!!!
Réges régen a földeken dolgozó munkások mindennapi ételének számított. Állítólag az első adagot maga Kolumbusz Kristóf keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag gazpachoval töltött hordót vitt magával. Eredetileg andalúz fogás. Mára az egész világon szeretik és ismerik. A gazpacho receptjére is igaz, ahány ház, annyi szokás. A spanyol falvakban a mai napig a desszertek előtt fogyasztják. De tökéletes előétel, délutáni frissítő, vagy nyár esti vacsora. (forrás: "Mindmegette")