Ezt a szép nagy adag lasagnet tegnap készítettem a nyersételkészítő foglalkozáson.
Ígéretemhez híven itt a recept emlékeztetőül .
8 rétegből állt:
Legalul szezámmaggal hintettem az üvegtálat.
Ezután cukkini szeletek következtek egymára téve 2 rétegben keresztezve, ( ez volt az 1. réteg a "tészta" ), majd következett a 2. réteg, a paradicsom krém ( 2 adagnyi! ) :
- 2 csésze beáztatott (4 ó) napraforgó,1 csésze beáztatott mandula(12ó), 1 csésze szárított paradicsom , beáztatva ( 4 ó), 2 csésze reszelt sárgarépa, 2 db. aprított kápia paprika, 1 csésze friss bazsalikom, 2 e.k. olivaolaj, 1 e.k. citromlé, 2 e.k. olasz fűszerkeverék, 1/2 t.k. bors, 2 e.k. élesztőpehely, 1 t.k. só
A 3. réteg :
-pácolt spenót levelek ( 3 csésze, 2 e.k. olivaolaj, 1 t.k. só, 1 e.k. szójaszósz - 2 ó-án keresztül pácolódva ) A spenót leveleket mosás után jó alaposan meg kell szárítani ! A pácolástól szépen engedelmeskedik a spenót és könnyen szétteríthető.
A 4. réteg, a sajtkrém volt : ami 2 csésze kesudió ,, 3 e.k. olaj, 1 e.k. citromlé, 1/2 t.k. só keveréke volt.
Majd újra cukkini szeletek keresztezve , ez volt az 5.réteg.
A 6. réteg a paradicsomkrém másik fele.
A 7. réteg ismét pácolt spenót levelek.
A 8.réteg, a szórni való sajt a lasagne tetején : 1 csésze kesudió és 4 e.k. élesztőpehely, 1/4 t.k.só keveréke volt.
A lasagnehoz madársaláta volt a köret (citromos-olivaolajos öntetettel), többféle csíra : lucerna, zsázsa, retek, napraforgó, és medvehagymás pesto Napkexel.
A medvehagymás pesto receptje: 1 csésze kesudió, 1/2 csésze olivaolaj, 2 e.k. citromlé, 1/4 csésze beáztatott aszalt paradicsom, 1 csokor medvehagyma, 1/2 t.k. fűszerpaprika, 1 t.k. oregánó, 1/4 t.k. örölt bors, 1/2 t.k. só.
A lasagne után egy eper torta következett.
Az alapja 2 cs.12 ó-án át áztatott mandula és 1 csésze kókuszreszelék,valamint 2-3 e.k.méz, kevés víz.
A krém : 2 csésze kókusz és mézből állt kevés vízzel turmixolva.
Meg szeretném jegyezni, hogy eza torta jobb ha áll néhány órát, mert akkor jobban összeérnek az ízek.
A torta tetejét eperszeletekkel és mentalevelekkel díszítettem.
Szeletelés után, mentakrémmel tálaltam. ( 1 csésze kesudió , 1 e.k. citromlé, és egy csészényi friss mentalevél a kertből).
(A receptek Joan van Rooijen : Napeledel c. könyvéből származnak)