2012. február 10., péntek

Kelkáposzta chips és lenmagos kex

1 kg-nyi kelkáposztát ízlés szerint (chips formára) szeletelünk, az egészet egy nagy tálba tesszük, majd elkészítjük a következő keveréket a turmixgépben:

a keverék 2 csészényi kesudióból,1 citrom levéből, 10 e.k.nyi élesztőpehelyből, 5 e.k. fűszerpaprikából, 1 e.k. sóból áll, melyet vízzel felöntünk, annyira, hogy sűrű amolyan palacsinta tészta sűrűségű legyen. Ezt az öntetet jól összekeverjük a szeletelt káposzta levelekkel, és néhány órán át hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják a leveleket. Ezután következik az aszalás,kb.: 5-6 ó-án keresztül. A végén finom,ropogós, sajtos ízű chipsek lesznek. Érdemes kipróbálni! Aszalógép nélkül, légkeveréses sütőben is el lehet készíteni, csak a sütő ajtaját kell nyitva hagyni, és természetesen csak 41 fokon szárítva!


Egyszerű lenmagos Napkexet is készítettem még mert volt még hely az aszalógépben. Sajnos most nem kaptam arany lenmagot, szerettem volna keverni a két fajtát, így csak a sötét színű , kissé erőteljesebb ízű lenmagból készítettem., a következő képpen: előző este beáztattam a lenmagot,majd másnap curryvel, őrölt fűszerpaprikával, sárgarépával, bazsalikommal ízesítettem, a kapott masszát az aszalógép teflex lapjaira kentem, kb.8 ó-án keresztül aszalódott,  mert vékonyan lett kirítve.Egy picit lehetett volna vastagabb is, de így ropogós lett! 


Az ötlet és az eredeti recept Joan " Napeledel " c. könyvéből származik.